Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto ze śliwkami

Sierpień 6, 2018 , 7519 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Prosty przepis na ciasto ze śliwkami idealne w sezonie. Puszyste ciasto ucierane o maślanym smaku i do tego połówki śliwek przykryte chrupiąca kruszonką. Przepyszne.

Ciasto jest leciutkie, wilgotne z mnóstwem owoców, które podczas pieczenia niesamowicie pachną.

Doskonałe do zabrania na rodzinny piknik, grilla lub po prostu letnie spotkanie.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i wystarczy przestrzegać kilku zasad: do ciasta dodajemy składniki o tej samej temperaturze pokojowej, dzięki czemu nie będzie zakalca. Natomiast do kruszonki dodajemy masło prosto z lodówki, wtedy będzie bardzo chrupiąca.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to rewelacyjny sposób na wykorzystanie owoców w sezonie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g), proszek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka, duże
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek, bez pestek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, sól oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek, rozcięciem do góry.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i dodajemy kawałki zimnego masła. Rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę wykładamy na śliwki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta.

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami

  • pasterka

    pychotka, palce lizać

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję :)

Może to Cię zainteresuje