Tarta z jabłkami i bezą


Tarta z jabłkami i bezą to idealny przepis na szybki deser. W sezonie letnim możesz wykonać z antonówek, a poza nim z szarej renety. Kruche ciasto, warstwa jabłek i do tego słodka beza.

Kruche ciasto wcześniej podpiekamy, aby nie było zakalca pod warstwą jabłek. Ciasto jest kruche, leciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Do nadzienia jabłkowego najlepiej użyć kwaśnych jabłek, ale jeśli nie masz akurat takich pod ręką po prostu nie dodawaj cukru.

Całość przykryta jest słodką bezą, która jest mięciutka jak pianka, natomiast na zewnątrz chrupiąca.

Tarta z jabłkami to całoroczny deser, który jest absolutnie hitem. Koniecznie wypróbuj w tej wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

tarta z jabłkami

TARTA Z JABŁKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 130 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka, duże
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszki manny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

* szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tarta lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, szybko siekamy nożem lub używamy malaksera. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część i nakładamy na formę, dociskając do dna i do brzegów foremki. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 min, przykryte folią. Po tym czasie nakłuwamy całe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia.
Jabłka kroimy w dosyć dużą kosteczkę i przekładamy do rondelka o grubym dnie, wlewamy odrobinę wody. Skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier i dusimy, aż jabłka lekko się rozgotują, ale nie rozpadną. Na koniec mieszamy z bułką tartą lub kaszką manną.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz dodajemy sok. Jeszcze chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie bezę i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min, następnie obniżamy temp. 120 C i podpiekamy jeszcze przez 20 min.

tarta z jabłkami
tarta z jabłkami
tarta z jabłkami
tarta z jabłkami
tarta z jabłkami

wydrukuj teraz