Znajdź swój przepis

Ciasto wiśniowa fantazja

15 sierpnia, 2018

Ciasto wiśniowa fantazja to połączenie biszkoptu makowego, kremu budyniowego, galaretki i zatopionych w niej owoców oraz polewy czekoladowej. Pyszny warstwowiec do wykonania w sezonie na wiśnie lub poza nim w zimie.

Ciasto wiśniowa fantazja doskonale sprawdzi się na deser podczas rodzinnych spotkań lub innych uroczystościach.

Wiśnie możesz dodać świeże, mrożone (wcześniej rozmrożone) lub takie z odsączone kompotu. U mnie wersja z odrobiną malin dla podkręcenia bardziej smaku.

Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej i zostawić je w lodówce, aby warstwy ładnie zastygły i ciasto ładnie się kroiło.

Rewelacyjne ciasto, które łączy kilka smaków i warstw. Biszkopt makowy doskonale łączy się z kremem budyniowym, natomiast galaretka i zatopione w niej owoce doskonale ożywiają smak i współgrają z polewą czekoladową. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

wiśniowa fantazja

CIASTO WIŚNIOWA FANTAZJA

SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 szklanki maku
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • ok. 500 g wiśni ( u mnie jeszcze maliny)
  • 2 x galaretka wiśniowa
  • 600 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Na koniec mieszamy z olejem. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, solą oraz wanilią. W pozostałym rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia wlewamy cały czas mieszając rozpuszczony budyń i ponownie przekładamy na niewielki ogień. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temp. pokojowej.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Blat biszkoptowy układamy w formie, wykładamy krem budyniowy. Rozkładamy równomiernie owoce (u mnie pół na pół wiśnie z malinami)i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki lub na kilka godzin. Przed podaniem przygotowujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu i zostawiamy na 15 min. do lekkiego stężenia.

wiśniowa fantazja Ciasto wiśniowa fantazja-4 wiśniowa fantazja wiśniowa fantazja

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy rozmrożone owoce można dodać bezpośrednio do galaretki?

    1. Tak lub dodać mrożone i szybko wyłożyć na ciasto :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x