Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto z wafelkową warstwą

Wrzesień 5, 2018 , 36356 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciekawy pomysł na ciasto z warstwą wafelkową, kremem śmietankowym oraz kakaowym biszkoptem. Przepyszne, słodkie i do niesamowicie lekkie ciasto. Koniecznie wypróbuj bo smak cię zaskoczy.

Wafelki koniecznie rozdrobnij na nieduże kawałki. Jeśli będą większe wtedy możesz mieć problem z przekrojeniem ciasta. Ja popełniłam ten błąd i jak widać ciasto nie jest ładnie przekrojone.

Warstwa wafelkowa jest mega słodka, kokosowa i do tego lekko chrupiąca. Nadaje całemu deserowi smaku i niesamowicie go podkręca.

Do tego leciutki krem śmietankowy, który już nie dosładzamy i stanowi fajną przeciwwagę dla bezy.

Spód i wierzch to biszkopt kakaowy, który smarujemy polewą czekoladową.

Niesamowite ciasto z wafelkową warstwą doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto z wafelkową warstwą

CIASTO Z WAFELKOWĄ WARSTWĄ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WAFELKOWĄ:

  • 3 białka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 x duże wafelki prince polo
  • 100 g wiórków kokosowych*
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* wiórki możesz zastąpić np. zmielonymi migdałami

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wiórki podgrzewamy na suchej patelni, aż będą miało złoty kolor. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukier oraz przesianą mąkę. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wafelki dosyć drobno rozdrabiamy. Dodajemy do białek razem z wiórkami i bardzo delikatnie mieszamy.
Na papierze obrysowujemy kształt formy i wypełniamy go masą bezową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez około 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy powoli żelatynę.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie (można nasączyć np. mocnym naparem z herbaty). Smarujemy połową kremu i układamy warstwę wafelkową, krem i ponownie biszkopt. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch biszkoptu. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

Ciasto z wafelkową warstwą
Ciasto z wafelkową warstwą
Ciasto z wafelkową warstwą

Może to Cię zainteresuje