Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto Michałek

Wrzesień 10, 2018 , 17856 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Intensywnie czekoladowe ciasto michałek z dodatkiem przepysznych i znanych cukierków. Ciasto na biszkopcie kakaowym z dodatkiem dwóch kremów czekoladowe oraz śmietankowego oraz dżemem porzeczkowym i posypką czekoladową.

Ciasto jest dodatkiem nutelli, natomiast jeśli za nią nie przepadasz dodaj 200 g roztopionej mlecznej czekolady.

Ciasto michałek jest niezwykle delikatne, leciutkie i wyważone w smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, aby był jeszcze bardziej intensywniejszy w smaku. Oba kremy doskonale się ze sobą komponują, czekoladowy jest bardziej intensywniejszy i cięższy w konsystencji, natomiast śmietankowy jest leciutki jak puszek.

Dżem do przełożenia najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny. Ja użyłam porzeczkowego, ale może być wiśniowy, malinowy lub jagodowy. Sprawdzi się również śliwkowy.

Wierzch to posypka o smaku mlecznej czekolady, natomiast możesz również czekoladę po prostu zetrzeć na tarce o większych oczkach.

Ciasto michałek to doskonałe ciasto na przeróżne uroczystości, spotkania lub ważniejsze imprezy. Sprawdzi się również w wersji na tort urodzinowy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto michałek

CIASTO MICHAŁEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 150 g cukierków „michałków”
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru

DODATKOWO:

  • słoiczek małego dżemu porzeczkowego, jagodowego lub wiśniowego
  • posypka lub starta czekolada na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wkładamy do formy i nasączamy ponczem oraz smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Cukierki ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce nutelle, starte cukierki oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugim i ponownie nasączamy.
Kremówkę i mascarpone miksujemy razem na sztywny krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Oprószamy wierzch starta czekoladą lub posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

ciasto michałek
ciasto michałek
ciasto michałek
ciasto michałek
ciasto michałek

  • Ewelka248

    A które Michalki maja być bo jest kilka wersji?

Może to Cię zainteresuje