Znajdź swój przepis

Ciasto Michałek

10 września, 2018

Intensywnie czekoladowe ciasto michałek z dodatkiem przepysznych i znanych cukierków. Ciasto na biszkopcie kakaowym z dodatkiem dwóch kremów czekoladowe oraz śmietankowego oraz dżemem porzeczkowym i posypką czekoladową.

Ciasto jest dodatkiem nutelli, natomiast jeśli za nią nie przepadasz dodaj 200 g roztopionej mlecznej czekolady.

Ciasto michałek jest niezwykle delikatne, leciutkie i wyważone w smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, aby był jeszcze bardziej intensywniejszy w smaku. Oba kremy doskonale się ze sobą komponują, czekoladowy jest bardziej intensywniejszy i cięższy w konsystencji, natomiast śmietankowy jest leciutki jak puszek.

Dżem do przełożenia najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny. Ja użyłam porzeczkowego, ale może być wiśniowy, malinowy lub jagodowy. Sprawdzi się również śliwkowy.

Wierzch to posypka o smaku mlecznej czekolady, natomiast możesz również czekoladę po prostu zetrzeć na tarce o większych oczkach.

Ciasto michałek to doskonałe ciasto na przeróżne uroczystości, spotkania lub ważniejsze imprezy. Sprawdzi się również w wersji na tort urodzinowy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto michałek

CIASTO MICHAŁEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 150 g cukierków „michałków”
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru

DODATKOWO:

  • słoiczek małego dżemu porzeczkowego, jagodowego lub wiśniowego
  • posypka lub starta czekolada na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wkładamy do formy i nasączamy ponczem oraz smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Cukierki ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce nutelle, starte cukierki oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugim i ponownie nasączamy.
Kremówkę i mascarpone miksujemy razem na sztywny krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Oprószamy wierzch starta czekoladą lub posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

ciasto michałek ciasto michałek ciasto michałek ciasto michałek ciasto michałek

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Michałek says:

    Super placek polecam

  2. Przepyszne ciasto, delikatne i rozpływające się w ustach jak torcik. Do powtórzenia nie jeden raz. Nie taki trudny, warty do zasmakowania:) Świetny przepis:)

  3. Witam, Proszę o podpowiedź jakie michałki najlepiej, ponieważ jest kilka odmian :) mam jeszcze pytanie jak długo podgrzewać w mikrofali żelatynę?

    1. aneta Autor says:

      ja dodawałam czekoladowe

  4. Zastanawiam się czy ten krem czekoladowy można odpuścić? Nie wystarczą Michałki?

  5. Czy do tego ciasta nie dodaje się żadnego tłuszczu typu masło, olej?

    1. aneta Autor says:

      Nie

  6. Dodałam trochę mniej Nutelli- 3łyżki i zamiast Michałków dodałam Michaszki też mniej 8szt zamaist 10. Wyszło pyszne:)

  7. Właśnie zrobiłam. Smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :-)

  8. A które Michalki maja być bo jest kilka wersji?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x