Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto Hawanka

Wrzesień 14, 2018 , 21892 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszne wielowarstwowe ciasto hawanka na kakaowym biszkopcie z kremem czekoladowym, przełożeniem z herbatników i kajmaku oraz kremem śmietankowym. Całość oprószona startą gorzką czekoladą. Rewelacyjny deser na przeróżne okazje.

Ciasto o bogatym, kremowym smaku i intensywnym posmaku czekolady, kajmaku i dżemu porzeczkowego. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują i uzupełniają.

Najlepsze po kilku godzinnym chłodzeniu w lodówce, kiedy herbatniki zmiękną i ładnie dadzą się pokroić.

Ciasto Hawanka na pewno będzie smakowało fanom deserów kremowych i słodkich. Jeden kawałek to konkretna porcja słodyczy.

Dżem porzeczkowy fajnie kontrastuje z kremami i nadaje orzeźwienia oraz doskonale pasuje do masy kajmakowej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto hawanka

CIASTO HAWANKA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, małego
  • 200 g masy kajmakowej
  • opakowanie herbatników maślanych i kakaowych
  • starta gorzka czekolada do oprószenia

1 szklanka o pojemności 250 ml

* żelatynę możesz zastąpić 250 g serka mascarpone i zmiksować z kremówką

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągami i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy naparem z kawy (ostudzonym) i smarujemy dżemem.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na nieduży ogień i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie po łyżce dodajemy budyń o temp. pokojowej i nutellę. Gotowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy jasnymi herbatnikami. Smarujemy lekko ciepłą masą kajmakową (można podgrzać puszkę w rondelku z gorącą wodą) i przykrywamy herbatnikami kakaowymi. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na herbatniki i oprószamy startą czekoladą. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto hawanka
ciasto hawanka
ciasto hawanka

Może to Cię zainteresuje