Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto kostka alpejska

Wrzesień 17, 2018 , 11957 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kostka alpejska o kremowym i słodkim smaku przeplatanym dosyć kwaśnym dżemem porzeczkowym. Przepyszne, lekkie i do tego bardzo proste w wykonaniu. Polecam wypróbować.

Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego, który nasączony jest mocnym naparem z kawy. Dodatkowo możesz do niego dodać odrobinę likier np. kawowego lub wódki, aby podkręcić smak.

Kolejna warstwa to krem kajmakowy na bazie masła, kajmaku i nutelli. Do środka dodajemy również pokruszone małe beziki, które nadają słodyczy. Krem jest niesamowicie słodki, ale następna warstwa kremu śmietankowego fajnie ją równoważy. Całość oprószamy startą gorzką czekoladą.

Ciasto kostka alpejska to idealne ciasto na uroczystości, urodziny lub spotkania rodzinne. Jedno z moich ulubionych ciast.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kostka alpejska

CIASTO KOSTKA ALPEJSKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 200 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 2 łyżki nutelli
  • 150 g bezików, suchych

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

  • 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego, małego
  • starta gorzka czekolada na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy kawą i smarujemy dżemem.
Miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce kajmak i nutellę. Beziki kruszymy na większe kawałki i mieszamy z masą. Wykładamy na biszkopt i na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku i wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na krem kajmakowy i oprószamy startą czekoladą. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

kostka alpejska
kostka alpejska
kostka alpejska
kostka alpejska

Może to Cię zainteresuje