Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Ciasta z owocami

Szarlotka z pianką budyniową

Wrzesień 24, 2018 , 13859 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szarlotka z pianką budyniową to kolejna odsłona popularnego i bardzo smacznego przepisu. Wersja z jabłkami to połączenie kwaśnych owoców z lekką i słodką pianką. Hit tej jesieni.

Szarlotka z pianką to połączenie, które uwielbiam. Kruche ciasto lekko spulchnione proszkiem do pieczenia, warstwa jabłek, którą obsypujemy cynamonem i dla wchłonięcia soku kaszką manną. Całość otulona niesamowicie leciutką pianką budyniową, którą na pewno większość z Was już zna.

Tej jesieni to jedno z moich ulubionych i nieprzekombinowanych ciast. Zawsze się udaje, a sam przepis jest bardzo prosty i można go podzielić na dwa etapy. W pierwszym przygotujesz ciasto i wkładasz do zamrażarki. Jeśli ciasto kruche wykonujesz dzień wcześniej przed pieczeniem ok. 30 min wyciągnij ciasto, aby nieco „odeszło”. Mocno zamrożone ciasto nie będzie miało takiej samej konsystencji.

Jabłka do ciasta mogą być kwaśne lub nieco słodsze zależy od Twoich upodobań. U mnie były kwaśne odmiana szara reneta, ale mogą być także antonówki. W jabłkach słodkich zrezygnuj z dodatku cukru do owoców.

Szarlotka z pianką to klasyk, który zawsze się udaje i większości smakuję. Doskonały deser do wykorzystania dużej ilości jabłek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

szarlotka z pianką budyniową

SZARLOTKA Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek, zimnych
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z JABŁEK:

  • 1,5 kg jabłek, kwaśnych np. szarej renety
  • 2 łyżki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 1/2 łyżki kaszki manny

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek, temp pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (ewentualnie używamy malaksera). Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w wałeczek, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2 godz.
Po tym czasie ścieramy 2/3 ciasta na dno formy, równomiernie układamy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondelka i dodajemy cukry, sok z cytryny, cynamon, sok z cytryny oraz kaszkę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-10 min. Nie doprowadzamy do tego, aby jabłka zupełnie się rozpadły i stworzyły papkę.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w kilku porcjach przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie piankę budyniową oraz ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min, aż wierzch będzie dobrze zarumieniony. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

szarlotka z pianką budyniową
szarlotka z pianką budyniową
szarlotka z pianką budyniową
szarlotka z pianką budyniową

Może to Cię zainteresuje