Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Jesienna Pani Walewska

Październik 3, 2018 , 26496 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Jesienna Pani Walewska to troszkę zmieniona odsłona bardzo smacznego ciasta. Połączenie kruchego ciasta, powideł, bezy oraz kremu budyniowego. Rewelacyjny jesienny deser.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Pani Walewska w klasycznej odsłonie.

Jesienna Pani Walewska to orzechy włoskie i powidła śliwkowe, czyli smaki jesieni. Do tego kruche ciasto, które pieczemy razem z bezą i warstwa kremu budyniowego.

Jak dla mnie wersja jesienna jest smaczniejsza niż klasyczna i mniej słodsza, a smaki bardziej aromatyczne.

Ciasto jest rewelacyjne w smaku i pomimo, że trzeba trochę pracy włożyć w przygotowanie kilku warstw to smak wszystko wynagradza. Doskonałe na nadchodzące święta, przyjęcia rodzinne lub urodziny.

Do krojenia ciasta najlepiej jeśli użyjesz noża z ząbkami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z kremem.

ciasto pani walewska

JESIENNA PANI WALEWSKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych, mały
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub krokantu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formy (potrzebne będą dwie lub pieczesz jedno ciasto po drugim) o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Wykładamy na dno foremek i docinamy zbyt dużą ilość ciasta na bokach. Na czas przygotowania bezy wkładamy formy z ciastem przykryte folią do lodówki.
Białka w temp. pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy tylko do połączenia.
Każde kruche ciasto smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Oprószamy drobno siekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy w temp. 160 C przez około 40 min. W przypadku pieczeniach dwóch placków wystarczy włączyć termoobieg i blaszki ułożyć w piekarniku na dwóch poziomach. W przypadku pieczenia jednego kawałka ciasta posmaruj je dżemem przed pieczeniem i składniki na bezę podziel na pół i wykonaj ją przed samym pieczeniem.
400 ml mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem migdałowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy (jeśli chcesz wzbogacić smak możesz dodać dwa żółtka). Cały czas mieszając dodajemy mieszankę do gorącego mleka i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń w temp. pokojowej. Wykładamy na blat kruchego ciasta z bezą i przykrywamy drugim blatem ciasta bezą do góry. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub pod przykryciem na całą noc. Kroimy nożem z ząbkami.

ciasto pani walewska
ciasto pani walewska
 
ciasto pani walewska

Może to Cię zainteresuje