Ciasto ferrero rocher bez pieczenia


Ciasto ferrero rocher bez pieczenia o przepysznym czekoladowo-orzechowym smaku. Domowa wersja ciasta bazuje na dobrze znanych pralinkach ferrero.

Dzięki temu, że ciasto nie wymaga pieczenia spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba, która ma małe doświadczenie z wypiekami.

Ciasto ferrero rocher ma kremową konsystencję, która składa się z kilku warstw pomiędzy herbatnikami. Warstwa kremu czekoladowego, warstwa kakaowego kajmaku i do tego krem mascarpone. Na wierzchu polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej oraz zmielone orzeszki zimne.

Ciasto koniecznie trzeba wykonać na minimum dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły i ciasto dało się pokroić. Deser jest smaczniejszy im dłużej przechowujemy go w lodówce.

Deser jest super smaczny, dosyć leciutki i słodki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy inspirowane pralinkami ferrero rocher.

Ciasto ferrero rocher

CIASTO FERRERO ROCHER BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki zmielonych herbatników np. kakaowych
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub ziemnych

DODATKOWO:

  • 3 paczki herbatników kakaowych
  • 3/4 puszki masy kajmakowej, kakaowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem lub folią spożywczą. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy. Następnie wsypujemy orzechy i zmielone herbatniki i miksujemy do połączenia. Na koniec cały czas miksując wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Gotowym krem wykładamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wykładamy masę kajmakową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem i wykładamy na herbatniki. W rondelku rozpuszczamy masło i mleko. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy orzeszki. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na krem śmietankowy. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy udekorowane pralinkami ferrero lub orzechowymi.

Ciasto ferrero rocher
Ciasto ferrero rocher
Ciasto ferrero rocher
Ciasto ferrero rocher

wydrukuj teraz