Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Listopad 7, 2018 , 5103 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Mój ulubiony przepis na ciastka z masłem orzechowym i czekoladą. Kruche, lekkie z kawałkami orzechów i czekolady.

Ciasto na ciasteczka możesz wykonać dzień lub dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto łatwo się formujemy, ale przede wszystkim sprawia, że są bardziej kruche.

Do ciasteczek użyłam masła orzechowego niesolonego o kremowej konsystencji, ale dodałam dosyć duże kawałki orzeszków ziemnych.

Ciasteczka pod przykryciem możesz przechowywać nawet do 2 tyg.

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą to jeszcze lepsza wersja od tradycyjnych ciasteczek orzechowym. W jesienne lub zimowe wieczory doskonałe do kubka herbaty.

TUTAJ znajdziesz przepis na klasyczne ciastka z masłem orzechowym.

Ciastka z masłem orzechowym

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 250 g masła orzechowego
  • 220 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło miksujemy przez około 2-3 minuty, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz sól. Stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy po jednym jajku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wsypujemy orzeszki i czekoladę i delikatnie łączymy łyżką. Gotowe ciasto wkładamy na 2 godz. do lodówki lub na całą noc.
Z zimnego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odstępach i spłaszczamy widelcem tworząc kratkę. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-18 min do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez około 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym

  • Kulinarne Wyskoki

    To musi być czysta rozpusta! Omomom :D

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :)

Może to Cię zainteresuje