Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto użądlenie pszczoły

Listopad 22, 2018 , 30090 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto użądlenie pszczoły to połączenie biszkoptu ze skorupką migdałową i kremem na bazie budyniu i kremówki. Przepyszny, leciutki i szybki deser.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a etapy przygotowania możesz podzielić na dwa dni. Ciasto jednego dnia i krem drugiego. Fajnie się przechowuje i nie traci na smaku.

Zaraz po upieczeniu ciasto ma cukrowo-migdałową skorupkę, która fajnie chrupie pod zębami.

Krem na bazie budyniu i kremówki ma leciutką konsystencję i jest delikatny w smaku.

Ciasto użądlenie pszczoły to prosty przepis idealny na nadchodzące święta, okazje rodzinne lub spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto użądlenie pszczoły

CIASTO UŻĄDLENIE PSZCZOŁY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 100 g płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownice o śr. 24 wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do formy, oprószamy płatkami migdałowymi i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy i przekrawamy na pół.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż zgęstnienie. Owijamy folią wierzch budyniu i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy do budyniu. Na koniec cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz do stężenia.

Ciasto użądlenie pszczoły
Ciasto użądlenie pszczoły
Ciasto użądlenie pszczoły
Ciasto użądlenie pszczoły

  • Karolina

    A czy środek mogę zrobić ze śmietanki kremówki i serka maskarpone? Da rade?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak :)

  • Ewa

    Czy zamiast żelatyny można dac śmietan fix? Czy przy masie budyniowej nie da rady?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Powinno być ok :)

Może to Cię zainteresuje