Znajdź swój przepis

Kruche koperty z jabłkami

26 listopada, 2018

Kruche koperty z jabłkami to szybkie ciasteczka, które są mega kruche i leciutkie. Doskonały deser do herbaty w zimowe wieczory.

Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni.

Ciasto jest kruche, leciutkie i rozpływa się w ustach. Do nadzienia użyłam jabłek Odrobina soku z cytryny sprawia, że nie ściemnieją, natomiast cynamon nadaje cudownego aromatu.

Kruche koperty z jabłkami to przepyszny i prosty deser. Często spotykany jest w cukierniach, ale domowa wersja jest o wiele smaczniejsza. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, z czasem będą mięknąć pod wpływem nadzienia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

koperty z jabłkami

KRUCHE KOPERTY Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 3-4 jabłka, duże
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki kaszki manny

DODATKOWO:

  • 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego na drobne kawałeczki. Następnie dodajemy śmietanę oraz jajko i szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1-2 godz. do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy ponownie do lodówki, natomiast drugą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy paski ciasta o szerokości około 10 cm. Następnie przecinamy w poprzek tworząc kwadrat 10×10 cm. Na środek każdego wykładamy niewielką ilość kaszki manny i kawałeczki jabłek. Boki zlepiamy ze sobą tworząc kopertę (z pozostałego ciasta wycinałam foremką fikuśny kształt i układałam na środku zlepionych brzegów). Układamy na blaszce do pieczenia jeden obok drugiego. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

koperty z jabłkami koperty z jabłkami koperty z jabłkami koperty z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile można przechowywać?

    1. Najlepiej zjeść do dwóch dni maksymalnie :)

  2. Po co dodaje się kaszę manny?

    1. Można pominąć, ale ja dodaje, aby nadzienie było bardziej gęste :)

  3. Czy kaszę mannę trzeba wcześniej ugotować czy wyłożyć na ciastko sypką, nieugotowaną? Pozdrawiam!

    1. Dodajemy sypką :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x