Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta ucierane

Ciasto poranna rosa

Listopad 30, 2018 , 25160 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciekawie wyglądające ciasto poranna rosa z kuleczkami kokosowo-serowymi zatopionymi w cieście ucieranym i kremem śmietankowym. Ciasto jest wielosmakowe i pięknie prezentuje się po przekrojeniu.

Ciasto w wykonaniu przypomina fale dunaju, ale zamiast wiśni zatapiamy w nim kuleczki.

Samo ciasto jest maślane, wilgotne i dosyć zwarte w konsystencji. Kuleczki są bardzo proste w przygotowaniu i możesz je wykonać wcześniej i przechowywać w lodówce nawet dwa dni.

Kuleczki mają serowo-kokosowy smak i nie rozpadają się podczas pieczenia. Są słodziutkie i wilgotne. Wiórki warto wcześniej lekko rozdrobić w malakserze, aby łatwiej się formowały w masie i nie drażniły podczas jedzenia.

Ciasto poranna rosa to na pewno bardzo smaczny i ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się idealnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje i nie traci smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto poranna rosa

CIASTO PORANNA ROSA

SKŁADNIKI NA KULECZKI SEROWE:

  • 300 g twarogu w kostce
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżeczki kaszki manny

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 4 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Twaróg rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami oraz cukrem. Następnie dodajemy wanilię, wiórki (możemy je rozdrobnić w malakserze) oraz łyżeczkę kaszki. Dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka można dodać jeszcze jedną łyżeczkę kaszki. Wkładamy do pojemniczka, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2 godz lub całą noc.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 23×23 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz śmietanę. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. 2/3 ciasta wykładamy na dno formy. Do pozostałej części ciasta dodajemy mleko oraz przesiane kakao i miksujemy do połączenia. Wykładamy po łyżeczce na wierzch jasnego ciasta i delikatnie rozsmarowując na całej powierzchni. Kuleczki układamy na cieście w rzędach jeden obok drugiej w niedużych odstępach. Wciskamy w ciasto prawi do dna. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka i lekkiego zarumienienia kuleczek.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto i oprószamy posypką czekoladową lub polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.

ciasto poranna rosa
ciasto poranna rosa
ciasto poranna rosa
ciasto poranna rosa
ciasto poranna rosa

Może to Cię zainteresuje