Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Czekoladowe ciasto snickers

Grudzień 12, 2018 , 10745 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wielowarstwowe ciasto snickers z czekoladą i wiśniami. Bogate w smaku, aromatyczne z pyszną wkładką z orzechów włoskich.

Czekoladowe ciasto snickers to wariacja na temat popularnego ciasta na bazie blatów miodowych i orzechów włoskich, które często pieczone jest w Boże Narodzenie.

W tym przepisie wykonałam biszkopt kakaowy, który jest delikatny i rewelacyjnie sprawdza się do mocnych smaków ciasta.

Krem na bazie kremówki połączonej z mascarpone i nutellą. Do tego soczyste i lekko kwaśne wiśnie do przełamania smaków.

W środku warstwa bezowo-orzechowa, która fajnie wzbogaca smak ciasta i stanowi fajny kontrast.

Ciasto wymaga troszkę pracy, ale smak jest przepyszny i na pewno warto się natrudzić dla tego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto snickers.

ciasto snickers

CZEKOLADOWE CIASTO SNICKERS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 4 białka, duże
  • 200 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek kremu czekoladowe np. nutella*
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 450 g wiśni, świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* krem czekoladowy możesz zastąpić np. 200 g mlecznej czekolady roztopionej nad kąpielą wodną

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilu niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka w temp. pokojowej miksujemy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiane składniki. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie łączymy, aby jak najmniej opadła pianka. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i zmniejszamy od razu do 150 C i pieczemy przez 30 min, następnie podpiekamy jeszcze w temp. 120 C przez 30 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy przez chwilę w mikrofali (nie doprowadzamy do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęstą i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekolady oraz na koniec niewielkim strumieniem żelatynę.
Blat biszkoptowy układamy w formie (możesz lekko nasączyć sokiem z wiśni mrożonych). Wykładamy połowę wiśni i kremu czekoladowe. Następnie warstwa orzechowa, wiśnie i ponownie krem oraz biszkopt. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy i zostawiamy na 15 min do stężenia.

ciasto snickers
ciasto snickers
ciasto snickers

Może to Cię zainteresuje