Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Boże Narodzenie

Ciasto świąteczne bez pieczenia

Grudzień 14, 2018 , 19361 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo prosty przepis na ciasto świąteczne, które nie wymaga pieczenia. Herbatniki kakaowe, krem korzenny i do tego powidła śliwkowego. Rewelacyjny w smaku deser na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Przepis na ciasto świąteczne podpatrzyłam na innych blogach i jest to genialny pomysł na szybki deser w święta. U mnie wersja, która mi najbardziej smakowała z kremem budyniowo-korzennym.

Krem na bazie budyniu kremu ciasteczkowego Lotus to po prostu poezja. Delikatny, kremowy i do tego słodki z nutką przypraw korzennych. Krem Lotus dostaniesz w dużych supermarketach lub sklepach kuchnie świata. Natomiast możesz go wykonać samodzielnie w domu. W internecie widziałam co najmniej kilka przepisów.

Ciasto świąteczne bez pieczenia to mój hit tych świąt. Smak jest obłędny, nie wymaga zbyt dużo przygotowań i do tego połączenie powideł i kremu korzennego. Koniecznie wypróbuj ten smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

Ciasto świąteczne

CIASTO ŚWIĄTECZNE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM KORZENNY:

  • 600 ml mleka
  • 2 x budyń śmietankowy, proszek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 4-5 łyżek kremu korzennego Lotus *

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych **
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

* krem korzenny kupisz w większych sklepach lub możesz wykonać samodzielnie

** powidła możesz lekko zagęścić dodając do nich 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody

400 ml mleka przelewamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy powoli zimną mieszaninę do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż budyń zacznie być gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec krem korzenny.
Formę o wym. 23×18 cm lub podobną wykładamy papierem lub folią. Układamy na dnie herbatniki, smarujemy 1/3 powideł i wykładamy 1/4 kremu. Ponownie herbatniki, powidła i krem. Powtarzamy raz jeszcze, następnie herbatniki i pozostały krem. Wierzch oprószamy wiórkami koksowymi. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.

Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne
Ciasto świąteczne

Może to Cię zainteresuje