Znajdź swój przepis

Ciasto orzechowiec

18 grudnia, 2018

Ciasto orzechowiec to bardzo prosty przepis z dużą ilością orzechów włoskich pomiędzy startym ciastem kruchym. Pomimo kilku składników ciasto jest przepyszne w smaku.

Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałeczki i dodajemy do ubitej masy z żółtek i białek, dzięki czemu masa orzechowa jest leciutka, puszysta i słodka.

Kruche ciasto mrozimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jest to prostszy sposób niż rozwałkowywanie ciasta.

Ciasto orzechowiec to przepis staropolski już zapomniany. Kruche i chrupiące ciasto i w środku aromatyczna masa orzechowa o lekkiej piankowej konsystencji. U mnie ten przepis na pewno zagości już w każde święta.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na Boże Narodzenie.

orzechowiec

CIASTO ORZECHOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 żółtka, zimne
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 3 białka
  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g orzechów włoskich, obranych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do piesznia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta, równomiernie układamy na dnie i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Orzechy mielimy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Następnie miksujemy 6 białek na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, aby pianka nie opadła. Wykładamy na podpieczony spód. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się rumieniło wystarczy na wierzch położyć folię aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

orzechowiec orzechowiec orzechowiec orzechowiec orzechowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jak długo gotowe ciasto może czekać? Czy jak upiekę je dzisiaj, to na Wigilię będzie dobre czy lepiej upiec jutro albo w sobotę?

    1. Najlepiej w piatek :)

  2. Czy zamiast ciasta na górze można zrobić bezę? I jak piec w takim przypadku ciasto?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Czy najpierw podpiec ciasto bez bezy czy od razu dać bezę na ciasto?

    3. aneta Autor says:

      podpiecz 15 minut :)

  3. Czy chodzi o to, że luskamy orzechy że skorupki czy też zdejmujemy tą brązowa skórkę?

    1. aneta Autor says:

      łuskamy :)

  4. Zastanawiam się nad wykorzystaniem kruchego ciasta z tego przepisu pod makowiec japoński… Byłoby takie małe 2w1, jedno zagniatanie, dwa ciasta ogarnięte ???? ale zastanawia mnie, czy nie złapie to ciasto zbyt dużo wilgoci z masy makowo-jabłkowej?

    1. aneta Autor says:

      Warto wcześniej podpięcie lub lekko oprószyć bułka tarta

  5. Kinga P. says:

    Jak mogę zmielic orzechy? :-

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x