Znajdź swój przepis

Ciasto łaciate

10 stycznia, 2019

Ciasto łaciate to kombinacja dwóch ciast: kakaowego i białkowego. Pomiędzy warstwami ciasta krem budyniowy i krem śmietankowy. Przepyszne i leciutkie.

Ciasto łaciate bazuje na przepisie oczy carycy, natomiast nie dodajemy galaretki i ciasteczek.

Ciasto jest pyszne, słodkie i do tego kremowe. Warstwa kakaowa ciasta jest nieco cięższa, natomiast białkowa jest leciutka jak puszek.

Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową. Ja z tego zrezygnowałam, ponieważ ciasto ma bardzo ładny i fikuśny wierzch.

Ciasto łaciate jest doskonałe na uroczystości, święta lub urodziny. Dobrze się kroi i trzyma formę, możesz je spokojnie przewozić.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto łaciate

CIASTO ŁACIATE

SKŁADNIKI NA JASNE CIASTO:

  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIEMNE CIASTO:

  • 5 żółtek, dużych
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 150 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, olej oraz sok z cytryny. Następnie delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej mąkę z białkami.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Żółtka z jajkiem i cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Powoli wlewamy olej na niskich obrotach miksera. Na koniec za pomocą np. szpatułki delikatnie łączymy z przesianymi składnikami. Naprzemiennie wykładamy ciasto tworząc kleksy. Na koniec za pomocą wykałaczki lekko przejeżdżamy po cieście tworząc fikuśne kształty. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na trzy części.
300 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy w formie i wykładamy krem budyniowy. Następnie przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem śmietankowym, przykrywamy trzecim blatem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto łaciate Ciasto łaciate Ciasto łaciate

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mam pytanie, czy jeśli ciast nakładać będę w sobotę, to mogę biszkopt upiec już dziś i owinąć go folią, czy raczej nie, bo zrobi się wilgotny?
    Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      Można :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x