Znajdź swój przepis

Ciasto aniołek

14 stycznia, 2019

Ciasto aniołek to warstwowy deser na bazie placków amoniakowych i kremu śmietanowego. Leciutkie, delikatne jak puszek ciasto o przepysznym i słodkim smaku.

Przepis jest bardzo prosty i większą ilość czasu zajmuje wypieczenie placków, ale można to także wykonać dzień lub dwa wcześniej.

Przygotowanie kremu jest dziecinnie proste i gotujemy go dokładnie tak samo jak budyń. Jeśli lubisz słodsze kremy możesz zwiększyć ilość cukru o 2-3 łyżki.

Ciasto aniołek pomimo, iż wygląda na dość pracochłonne jest szybkie w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów. Po nocy spędzonej w lodówce masa zastyga i ciasto doskonale się kroi. Amoniak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie dzięki niemu ciasto jest bardzo puchate.

Leciutkie jak puszek z wyczuwalnym śmietankowym akcentem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

aniołek

CIASTO ANIOŁEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 jajko, duże
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 650 ml mleka
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek

DODATKOWO:

  • ok. 100 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Amoniak mieszamy w kwaśnej śmietanie, aż zacznie być puszysty. Dodajemy do maki razem z cukrem, masłem i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na cztery części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na kształt formy. Pieczemy każdy placek przez około 10-12 min w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia (placki powinny być jasne).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z kwaśną śmietaną. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszankę do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa zacznie być gęsta. Przekładamy każdy placek gorącym kremem i oprószamy wierzch wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

aniołek aniołek aniołek aniołek

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można takie ciasto mrozić???

  2. Zrobiłam zmodyfikowaną wersję aniołka, dwie środkowe warstwy posmarowałam dodatkowo dżemem porzeczkowym, a wiórki kokosowe podprazylam z masłem i cukrem 😁 pychota

  3. Dlaczego do ciasta dodany jest jeszcze proszek do pieczenia, czy sam amoniak nie wystarczy?

  4. W takiej temperaturze pieczemy placki ?

    1. aneta Autor says:

      W 180 C

  5. Konesso P. says:

    Prawdziwy Aniołek z tego ciasta! Wygląda totalnie obłędnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x