Znajdź swój przepis

Rogaliki z czekoladą

16 stycznia, 2019

Przepis na domowe rogaliki z czekoladą, które są puszyste i leciutkie jak chmurka. Idealne w zimowy czas do herbaty lub kawy.

Rogaliki drożdżowe z tego przepisu są niezwykle delikatne i nie wymagają ponownego wyrastania. Wystarczy rozwałkować, uformować i upiec.

Ciasto można wykonać wieczorem, włożyć do lodówki i następnego dnia rano upiec. Domowe i świeżutkie rogaliki z czekoladą na śniadanie nie mają sobie równych.

Nadziewać możesz przeróżnymi dżemami, kremami, serem lub upiec zwykłe rogaliki bez nadzienia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

rogaliki

ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 15 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko, duże
  • 1 żółtko
  • 80 g masła lub margaryny, roztopionego
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 100 g czekolady deserowej lub kremu czekoladowego
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy do dużej miseczki. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej trzeba wykonać rozczyn), cukier, sól i mieszamy. Mleko podgrzewamy (nie może być gorące) i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Powoli wlewając masło oraz olej zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią szczelnie i zostawiamy na około 1,5 godz do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę zagniatamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na okrąg o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty w zależności jakie wolisz rogaliki większe lub mniejsze (wtedy dzielisz trójkąt na więcej części). Na każdy wykładamy 1-2 łyżeczki posiekanej czekolady lub kremu i zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Rogaliki nie będą się rozwijać podczas pieczenia jeśli ich końcówka będzie pod spodem. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min, aż do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

rogaliki rogaliki rogaliki rogaliki rogaliki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Lepszych rogalików nie jadłam ;) ja robiłam z kakao i są mega pyszne. Polecam wszystkim

  2. A podpowiedzcie jak przechowywać ? Ķ

    1. Przechowujemy w temp. pokojowej pod przykryciem :)

  3. Z ciastem już wiem ale czy wkładać do lodówki czy nie trzeba i jak owiane folia poprostu odłożyć gdzieś na blat?

    1. Ciasto odkładamy owinięte folią lub ściereczką kuchenną w dosyć ciepłe miejsce :)

  4. Czy ciasto przed zostawieniem na 1,5 h powinno być klejące?

    1. Tak, można je lekko podsypać mąką :)

  5. A ile około rogalików ma wyjść?

    1. Ciężko mi powiedzieć, ale około dwóch blach :)

  6. Mama Sandra says:

    Rogaliki udały się super, ALE po kilku poprawkach które mam zamiar tutaj przytoczyć. Czy ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe że 20g drożdży jest w stanie „unieść” 500g mąki? No właśnie. Logicznie potrzeba chyba więcej drożdży. Ta wiedza uratowała ten przepis, inaczej za Chiny ciasto by nie urosło (biorąc także pod uwagę podaną w przepisie ilość pozostałych składników)! Kolejne, mało cukru, tłuszczu i jajek. Troszkę niedopracowany ten koncept. Laikowi to ciasto z tego przepisu cienko wyjdzie. Trzeba było się nakombinować aby rogale finalnie wyszły mięciutkie i dobre w smaku

    1. aneta Autor says:

      Faktycznie drożdży było troszeczkę za malo (oczywiście ciasto urośnie, ale wolniej) już zostało to poprawione. Reszta składników jak najbardziej jest ok :)

  7. Nie wiem dlaczego , ale tym razem jak robiłam wyszły strasznie twarde, normalnie kamień. Czy wiesz co mogłam zrobic źle?

  8. Witam. Czy można ciasto zrobić wieczorem, a rano upiec?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Cudowne, robiłam pierwszy raz i wyszły mi pyszne ❤️ dziękuję za przepis ????

  10. Witam czy cisto mozna zrobic w robocie planetarnym?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  11. Te rogaliki są poprostu prze przepyszne ! Ciasto jest mieciutkie, lekkie i puszyste, szybko się je robi, dzieci zachwycone. Naprawde lepszego przepisu na drożdżowe ciasto jeszcze nie miałam. Napewno często będe do niego wracać.

  12. Świetny przepis!Rogaliki przepyszne!!????

    1. Chciałam wyrazic minke ale niestety nie wskoczyla

  13. Czy masz patent aby czekolada w środku rogalika była płynna? :)

    1. aneta Autor says:

      zazwyczaj zaraz po upieczeniu jest plynna :)

  14. Czy można uformować rogale i na blaszce zostawić w lodówce a rano odpiec ? ????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  15. Rogalik przepychota :)

  16. Rogaliki wyszły przepysze ! Bardzo mięciutkie i puszyste. Robiłam z czekoladą oraz budyniem. Wszyscy byli zachwyceni :)

  17. Przepyszne, robie z podwojnej porcji, z czekolada i owocami. Ciasto bardzo delikatne i pulchniutkie, nie za slodkie. Idealne, dzieci sie zajadaja :) wszystko do robota planetarnego i moment ciasto gotowe :)

  18. A w którym momencie wstawić do lodówki? Jak ciasto podrośnie, czy wcześniej? :>

    1. aneta Autor says:

      Zaraz po wyrobieniu przed wyrośnięciem :)

    2. Dziękuję za odpowiedź, rogaliki wyszły cudne! :)

  19. Wlasnie zrobiłam rogaliki z powyższego przepisu i… serdecznie polecam! Wyszły piękne i przepyszne (3 blaszki ale nie układałam zbyt ciasno). Dla ułatwienia można zawijać w trójkąty kostki czekolady (wtedy nic się nie wylewa i nie klei) Przepis trafia dziś do mojego przepisnika jako jedyny na rogaliki…:)

  20. Małgorzata ?. says:

    Takie rogaliki kojarzą mi się z francuskimi wypiekami :) Prosto i mega smacznie!Takie rogaliki kojarzą mi się z francuskimi wypiekami :) Prosto i mega smacznie!

  21. Ile rogalików wychodzi z tej porcji ciasta? I jaką średnicę okręgu wybrać? Jak duży talerz czy mniejszą?

    1. Nie liczyłam, ale u mnie wyszły dwie blaszki :) Rozwalkuj tak, aby okrag był grubości 2-3 mm u mnie chyba był ok. 26 cm :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x