Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Porzeczkowiec

Styczeń 24, 2019 , 23315 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kremowe, leciutkie jak chmurka ciasto porzeczkowiec. Słodkie z odrobiną kwaśnego dżemu porzeczkowego. Idealne na urodziny lub przeróżne okazje rodzinne.

Porzeczkowiec to bardzo proste ciasto, którego przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu.

Krem śmietankowy jest leciutki, puszysty i doskonale współgra z ciastem.

Biszkopt jest delikatny, lekko wilgotny i słodki. Całość przekładamy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, która kontrastuje smakiem z całym ciastem. Wierzch oprószamy czekoladą lub posypką czekoladową, która wzmacnia smak i nadaje wyrazistości.

Po nocy w lodówce ciasto stężeje i będzie się idealnie nadawało do krojenia.

Porzeczkowiec pomimo, iż nie zawiera zbyt dużo składników to każdy smak współgra ze sobą idealnie przez co ciasto jest jednym z pyszniejszych jakie jadłam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto porzeczkowiec

PORZECZKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • posypka czekoladowa lub 80 g startej czekolady deserowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy olej i chwilkę mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęsta masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkimi porcjami żelatynę. Blat biszkoptowy smarujemy połową porcji dżemu i wykładamy 1/2 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności. Owijamy folią i wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub posypką.

ciasto porzeczkowiec
ciasto porzeczkowiec
ciasto porzeczkowiec

Może to Cię zainteresuje