Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Serniki

Ciasto poduszkowiec

Styczeń 28, 2019 , 31512 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto poduszkowiec to połączenie ciasta czekoladowego i sernika. Fikuśny kształt poduszeczek uzyskujemy wyciskając z woreczka masę serową, która podczas pieczenia opada i unosi ciasto czekoladowe tworząc tzw. poduszeczki.

Ciasto czekoladowe jest wilgotne, mięsiste i mocno czekoladowe. Masa serowa jest leciutka i słodka.

Ciasto poduszkowiec pomimo, iż może wydawać się dosyć skomplikowane jest dziecinnie proste. Wylewamy warstwą czekoladową i wyciskamy masę serową tworząc kratkę.

Przepis nie wymaga zbyt dużo pracy, a wygląda niezwykle efektownie. Spokojnie może postać 2-3 dni i nie traci na smaku.

Ciasto poduszkowiec jest znane i lubiane, na pewno będzie smakowało dla osób, które uwielbiają czekoladę i ser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto poduszkowiec

CIASTO PODUSZKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 220 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 1 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz kakao do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy wodę oraz olej i płynną gorzką czekoladę. Na koniec wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i wyrównujemy.
Twaróg w temp. pokojowej mieszamy razem z budyniem i cukrami. Następnie przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką lub do woreczka foliowego i nacinamy koniec. Wyciskamy pionowe pasy i następnie poziome tworząc kratkę. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto poduszkowiec
ciasto poduszkowiec
 
ciasto poduszkowiec

  • http://www.konesso.pl/ Konesso.pl

    Połączenie sernika z czekoladą to istna bomba smaku! Kochamy takie połączenia :)

  • Ania

    Kurcze, zawsze boje się ciast gdzie bialek nie oddziela się od żółtek. ….tylko w całości. ..

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tutaj mamy dodane spulchniacze więc się nie martw, że coś nie wyjdzie :)

Może to Cię zainteresuje