Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Cytrynowiec

Styczeń 30, 2019 , 19006 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Leciutkie ciasto cytrynowiec, które łączy w sobie kwaśny i słodki smak. Puszysty biszkopt, warstwa cytrynowa i śmietankowa oraz wierzch z herbatników oblanych lukrem.

Warstwa cytrynowa ma w sobie, aż 200 ml soku cytryny. Przygotowujemy go podobnie jak budyń. Warstwa jest kremowa o słodko-kwaśnym smaku.

Warstwa śmietankowa to połączenie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Przypomina w konsystencji piankę.

Wierzch to warstwa herbatników maślanych oblanych lukrem również cytrynowym.

Cytrynowiec to ciasto o orzeźwiającym smaku, delikatne i leciutkie. Uwielbiam je za połączenie i różnorodność smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto cytrynowiec

CYTRYNOWIEC

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CYTRYNOWĄ:

  • 200 ml soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie herbatników, maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy ponczem.
Do garnuszka wlewamy sok z cytryny, cukier oraz 1 szklankę wody. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. W pozostałej wodzie rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę oraz dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącej mieszaniny. Gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Dodajemy kawałki masła i mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopt i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wykładamy na masę cytrynową i układamy herbatniki jeden obok drugiego. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Cukier puder przesiewamy, następnie dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch herbatników i zostawiamy na 30 min w lodówce.

ciasto cytrynowiec
ciasto cytrynowiec
ciasto cytrynowiec
ciasto cytrynowiec
ciasto cytrynowiec

  • http://www.konesso.pl/ Konesso.pl

    Za każdym razem kiedy zaglądamy na Twojego bloga czekają same niesamowite przepisy. Jesteś cudotwórczynią :)

  • domaaa

    Ciasto zrobione i jest pyszne ! Na pewno zrobię jeszcze nie raz ;)

Może to Cię zainteresuje