Ciasto czekoladowe na maślance


Przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe na maślance. Przepis bardzo prosty, a smak jest niesamowicie czekoladowy i aromatyczny.

Ciasto to dosłownie kilka składników, ale dzięki temu można je upiec w błyskawicznym tempie i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania

Ciasto czekoladowe na maślance ma niesamowicie delikatną i wilgotną strukturę. Przypomina brownie, ale nie ma zakalca. Natomiast na biszkopt jest za ciężkie. Nawet po kilku dniach ciasto zachowuje swoją świeżość i nie traci na smaku.

Wierzch możesz polać polewą z gorzkiej czekolady, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.

Ciasto czekoladowe na maślance to moje ulubione ciasto pomimo, iż nie przepadam za czekoladowymi deserami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 190 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml naparu z kawy lub z kawy rozpuszczalnej
  • 37 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g cukru
  • 160 ml maślanki
  • 140 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Tortownicę o śr. 22 lub podobną kwadratową wykładamy papierem do pieczenia.
Napar z kawy podgrzewamy razem z kakao, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do miseczki. Jajko razem z żółtkiem miksujemy z cukrem i solą na puszystą i jasną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli maślankę, olej oraz ekstrakt. Na koniec delikatnie łączymy dużą łyżką z suchymi składniki i powoli wlewamy kakaową mieszaninę. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

wydrukuj teraz