Znajdź swój przepis

Jaglany deser kinder country

22 lutego, 2019

Pyszny i zdrowy jaglany deser kinder country inspirowany słynnym batonikiem. Deser jest słodki, kremowy z chrupiąca pszenicą. Idealny przepis na zdrową przekąskę.

Deser idealny dla wegan lub osób, które są na diecie bezglutenowej. Deser bez użycia białego cukru i krowiego mleka.

Rewelacyjna alternatywa dla klasycznych deserów, który jest równie smaczny, a o wiele bardziej zdrowy.

Przepis warto wykonać i od razu zjeść, ponieważ z czasem pszenica lub orkisz ekspandowany zacznie mięknąć i zrobi się gumowaty.

Jaglany deser kinder country możesz jeść na diecie lub przemycić zdrowe składniki dla dzieci w postaci słodkiego deseru.

Kilka składników, prosty przepis i błyskawiczne wykonanie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej.

deser kinder country

JAGLANY DESER KINDER COUNTRY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże pucharki

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej, ziarenka
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400g)
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 szklanki pszenicy lub orkiszu ekspandowanego
  • 2 łyżeczki kakao

Kaszę jaglaną kilkakrotnie przelewamy zimną wodą. Następnie mleczko kokosowe oraz kaszę jaglana przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości kaszy.
Dodajemy ksylitol lub cukier do smaku, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie miksujemy kaszę blenderem na jednolitą masę, jednocześnie wlewając mleko roślinne. Masę dzielimy na jasną ok. 3/4 oraz 1/4 ciemnej. Do mniejszej części dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do większej dodajemy 1 szklankę pszenicy lub orkiszu i mieszamy.
Wykładamy do pucharków jasną część, następnie ciemną i pszenicę na wierzch. Podajemy od razu po przygotowaniu lub po ok. 30 min w lodówce.

deser kinder country deser kinder country deser kinder country

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x