Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto kawowy bananowiec

Marzec 6, 2019 , 32033 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kawowy bananowiec to połączenie ciasta czekoladowego, bananów, kremu kawowego oraz śmietankowego. Pyszna kombinacja wielu smaków.

Ciasto czekoladowe spokojnie możesz wykonać dzień wcześniej. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i dosyć zwarte. Idealnie nadaje się na spód pod przeróżne ciasta.

Banany najlepiej jeśli będą świeże bez ciemnych plamek. skrapiamy je sokiem z cytryny i lekko mieszamy. W ten sposób nie ściemnieją nam zbyt szybko.

Krem kawowy w połączeniu z posypką czekoladową jest intensywny i wyrazisty w smaku. Doskonale ożywia smak całego ciasta.

Krem śmietankowy to delikatna chmurka, która wyważa smak pozostałych smaków.

Ciasto kawowy bananowiec to ciasto wielowymiarowe. Nie przesłodzone z pysznymi bananami, które pasują do kremu kawowego i ciasta czekoladowego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto kawowy bananowiec

CIASTO KAWOWY BANANOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 120 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 -5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub startej deserowej czekolady

DODATKOWO:

  • 4-5 dużych banany
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Całe jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i delikatnie łączymy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Wierzch ścinamy i zostawiamy do pokruszenia na wierzch.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną mieszamy w 2-3 łyżkach wody. Śmietankę oraz serek miksujemy razem na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Masę dzielimy na dwie części z czego jedna musi być większa. Do większej dodajemy rozpuszczoną kawę oraz posypkę czekoladową.
Banany przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na cieście czekoladowym i przykrywamy kremem kawowym. Następnie wykładamy jasny krem i przykrywamy okruszkami ciasta, które wcześniej zostało. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Ciasto kawowy bananowiec
Ciasto kawowy bananowiec
Ciasto kawowy bananowiec
Ciasto kawowy bananowiec

  • Magda

    dzisiaj ciacho wykonane, mąż lubi kawę, ja lubię banany także kompromis był ;D Ciasto przepyszne :)

Może to Cię zainteresuje