Ciasto mozaika


Kolorowe ciasto mozaika, które łączy kilka smaków ciasta biszkoptowego oraz dwa kremy z zatopionymi w środku ciasteczkami. Leciutkie, delikatne w wiosennych kolorach.

Ciasto pomimo, iż zawiera 4 smaki i trzeba je podzielić i wykonać każdy oddzielnie nie zajmuje to dużo czasu. Ciasto jest leciutkie, puszyste i delikatne. Smaki po przekrojeniu wyglądają bardzo efektownie i ciekawie się przeplatają.

Krem wykonałam na bazie kremówki oraz galaretek w dwóch sakach. Po stężeniu tworzą smakowe pianki: u mnie agrestowa i truskawkową. W środku mamy ciasteczka delicje lub tak jak u mnie Dr. Gerard juppi, które przypominają smakiem delicje, ale są nieco bardziej miękkie.

Ciasto mozaika kojarzy mi się z wiosną. Kolorowe, leciutkie jak chmurka i do tego kilka pysznych smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto mozaika

CIASTO MOZAIKA

SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE:

  • 2 jajka, duże
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIASTO ŻÓŁTE:

  • 2 jajka, duże
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIASTO RÓŻOWE:

  • 2 jajka, duże
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu wiśniowego, proszek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina barwnika czerwonego (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA CIASTO BIAŁE:

  • 2 białka, duże
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 x 250 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka ciasteczek Dr. Gerard juppi lub delicji

Składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Barwnik jeśli jest w proszku w kilku kroplach rozcieramy na płynną konsystencję. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Naprzemiennie po 1-2 łyżki z każdego ciasta wykładamy do formy np. kakaowe, różowe, białe i żółte. Kolejna warstwa odwrotnie np. żółta, biała, różowa i kakaowa. Wykonujemy tak do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części i do każdej powoli cały czas miksując wlewamy płynną galaretkę. Warstwę agrestową wykładamy na ciasto, układamy delicje i przykrywamy warstwą truskawkową. Wykładamy drugą warstwę ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto mozaika
ciasto mozaika
ciasto mozaika

wydrukuj teraz