Znajdź swój przepis

Babka budyniowa

22 marca, 2019

Babka budyniowa o konsystencji piaskowego ciasta. Bardzo delikatna, leciutka jak puszek i do tego wilgotna.

Babka budyniowa z tego przepisu jest niezwykle prosta w przygotowaniu i zawiera tylko kilka prostych składników.

Przepis bazuje na budyniach, które dodajemy zamiast mąki tortowej. Mąką ziemniaczana z budyniu sprawia, że ciasto jest lżejsze i ma piaskową konsystencję.

W przypadku tego typu ciasta pamiętaj, aby składniki były w tej samej pokojowej temperaturze.

Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Nie straci zbyt dużo na smaku i nadal będzie wilgotna i pyszna.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka budyniowa

BABKA BUDYNIOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę, aż do potrojenia objętości. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na 5 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

babka budyniowa babka budyniowa babka budyniowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyszło pyszne i przepyszne 😁

  2. Piekłam góra dół bez termoobiegu, zrobiłam wersję marmurkowa czyli część ciasta wymieszałam z kakao, udało się ,babka ładnie wyrosła. Następnego dnia nadal wilgotna i puchata.. Proponuję dodać nieco mniej cukru bo jak dla mnie za słodka. Bardzo fajny przepis,napewno będzie powtórka. Ps czy można dodać pół szklanki migdałów mielonych ? Pozdrawiam

  3. Ale w przepisie jest mąka tortowa a nie ziemniaczana?

    1. Budyń w proszku ma mąkę ziemniaczaną :)

  4. Dobry wieczór, czy budyń czekoladowy również się tu sprawdzi?

    1. Jeszcze nie robiłam na budyniu czekoladowym, ale powinno być ok :)

  5. Dziś zrobilam. Bardzo delikatna i puszysta. Będzie jedna z moich ulubionych. Super przepis.

  6. A czy mogę babkę piec w foremce do babki z kominkiem?nie jest duża

    1. Jeśli to klasyczna forma na bakę to może być nieco za duża, ale warto powiększyć składniki o 1/4 :)

  7. Piekłam góra – dół 45 min w środku surowa piekę dalej, ale góra już spalona.

    1. aneta Autor says:

      Może za wysoki poziom w piekarniku?

  8. Piekłam góra – dół przez 45min i w środku surowa, więc chyba jednak z termoobiegiem należałoby ją piec :)

  9. Ja pieklam z termoobiegiem, wyszla cudo!

  10. jaka musi byc temperatura w piekarniku z termoobiegiem i jak dlugo piec prosze odpisac

    1. aneta Autor says:

      nie polecam piec babki z termoobiegiem

  11. Witam, chciałabym przygotować z tego przepisu babeczki (takie do wielkanocnego koszyczka) i w związku z tym mam pytanie o czas pieczenia takich babeczek. Z góry dziękuję za odp.

    1. aneta Autor says:

      okolo 25 min do tzw. suchego patyczka :)

  12. Jakim cudem z ilosci tylko 3 lyzek maki wyjdzie taka babka. Dziwna proporcja. Sama maka ziemniaczana w ilosci 3 lyzek ma wystarczy???

    1. aneta Autor says:

      3 x 40 g budyń :)

  13. Upiekłam, wyszla piekna babka, smaczna,polecam
    Na dowód mam zdjecia, nie jest to moj pierwszy wypiek z tej strony,wszystkie były pycha

  14. Dzisiaj upiekłam na budyniu śmietankowym .Wyśmienita????????Dzięki za przepis????????

  15. Babka pyszna ???? bardzo mi smakowała, była fajna i puszysta….ale mam pytanie czy posmak proszku od budyniu był u Pani wyczuwalny ? Bo u mnie niestety tak i nw czy można jakoś temu zaradzić

  16. Zrobilam dzisiaj i mowiac szczerze nie zachwycila mnie. Jest strasznie krucha. Wybacz autorko , ze o pisze ale uwazam, ze trzeba byc szczerym. Inne Twoje przepisy mnie zachwycaja.
    Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Ja ta babkę uwielbiam i dla mnie jest idealna, ale o smakach się nie dyskutuje :)

  17. Edyta B. says:

    Można się bawić smakami, malina, wiśnia, czekolada. Jadłam też budyń o smaku białej czekolady. Wypróbuję za tydzień.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x