Wiśniowy 3 bit


Wiśniowy 3 bit w nowej lżejszej odsłonie z owocami. Ciasto ma trzy warstwy: krem budyniowy, warstwa wiśniowa i krem śmietankowy. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.

Wiosenną wersję z owocami możesz wykonać również z truskawkami, malinami lub jagodami. W sezonie dodawaj świeże owoce.

Wiśniowy 3 bit jest o wiele mniej słodszy niż ten z warstwą kajmakową. Wiśnie nadają lekkiej kwaśności i w połączeniu ze słodkim kremem budyniowym i śmietankowym sprawiają, że ciasto jest przepyszne.

Przepis jest bardzo prosty i wystarczy zrobić go dzień wcześniej, aby herbatniki miały czas zmięknąć.

TUTAJ znajdziesz tradycyjny przepis na ciasto 3 bit.

ciasto 3 bit

WIŚNIOWY 3 BIT

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 x galaretka wiśniowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników, maślanych
  • starta czekolada lub posypka czekoladowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną (ew. nieco większą) wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do powstania gęstego budyniu. Wierzch owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wiśnie (mrożone rozmrażamy) miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy do galaretki i wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Wiśniową masę, która już jest gęsta, ale jeszcze nieco płynna wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na czas przygotowania kremu ciasto wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy folią. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą lub posypką czekoladową.

ciasto 3 bit
ciasto 3 bit
ciasto 3 bit
ciasto 3 bit

wydrukuj teraz