Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami

Kwiecień 9, 2019 , 12068 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wiosenne ciasto szpinakowe pole z truskawkami. Warstwa ciasta szpinakowego, krem truskawkowy oraz zatopione borówki w galaretce. Leciutkie i mocno truskawkowe ciasto.

Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie daje soczysty zielony kolor. Ciasto jest wilgotne, niezbyt lekkie z nutką cytrynową.

Warstwa truskawkowa na bazie twarogu, mrożonych truskawek i galaretki jest leciutka i słodka. Mocno czuć smak truskawek, który idealnie pasuje do spodu szpinakowego.

Wierzch to truskawkowa galaretka z zatopionymi borówkami, które fajnie smakują i dają ciekawy efekt.

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami jest idealne w wiosenny czas. Lekkie ciasto owocowe z pięknymi kolorami. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Ciasto szpinakowe

CIASTO SZPINAKOWE POLE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
  • 120 g szpinaku świeżego

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 100 g borówek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach oraz ekstrakt. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki wkładamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy przez około 5 min. Studzimy i miksujemy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy zmiksowane truskawki oraz ok. 200 ml płynnej, ale ostudzonej galaretki. Jeśli krem będzie zbyt mocno płynny wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia i wykładamy na ciasto szpinakowe. Układamy na wierzchu borówki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Następnie wylewamy pozostałą tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe

  • Sylwia

    Witam.
    Czy masa serowa po stężeniu jest mocno zwarta? Chciałabym przygotować to ciasto na festyn rodzinny i zastanawiam się czy łatwo się je kroi i jest w miarę wytrzymałe?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, jest zwarta :)

Może to Cię zainteresuje