Znajdź swój przepis

Wielkanocne babeczki czekoladowe

15 kwietnia, 2019

Wielkanocne babeczki czekoladowe polane lukrem królewskim. Wersja mini babki, która jest intensywnie kakaowa, wilgotna i maślana. Doskonałe do koszyczka wielkanocnego.

Babeczki czekoladowe są bardzo proste w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu.

Możesz je udekorować tak jak u mnie lukrem królewskim na bazie białek. Dzięki czemu lukier jest naprawdę biały i pięknie kontrastuje z ciemnymi babeczkami. Natomiast możesz je również polać zwykłym lukrem na bazie cukru pudru i cytryny lub po prostu zostawić przystrojone listkiem mięty.

Wielkanocne babeczki czekoladowe dzięki swoim malutkim gabarytom zmieszczą się do koszyczka na święconkę i będą słodkim akcentem na śniadaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

wielkanocne-babeczki

WIELKANOCNE BABECZKI CZEKOLADOWE

ILOŚĆ: ok. 6 sztuk

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 110 g mąki tortowej
  • 15 g maki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER KRÓLEWSKI:

  • 1 białko, małe
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki oraz łyżkę mleka. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy. Formę na babeczki napełniamy do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Białko razem z przesianym cukrem pudrem i sokiem miksujemy przez około 8-10 min, aż lukier będzie gęsty. Polewamy wierzch babeczek i zostawiamy na 15 min do stężenia.

wielkanocne-babeczki wielkanocne-babeczki wielkanocne-babeczki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x