Ciasto truskawkowa lasagnia


Ciasto truskawkowa lasagnia, czyli spód z herbatników maślanych. Warstwa serowa, następnie truskawkowa i kem śmietankowy pod herbatnikami. Deser bardzo lekki idealny na lato.

Ciasto nie wymaga pieczenia. Warto wykonać je dzień wcześniej, aby warstwy miały czas dobrze stężeć, a herbatniki nieco zmiękły.

Truskawki w sezonie dodaj świeże będą słodsze i bardziej aromatyczne. Poza sezonem wykonaj w ten sam sposób na mrożonych.

Ciasto truskawkowa lasagnia to połączenie trzech pysznych warstw, z czego truskawkowa jest najbardziej wyrazista. Masa z twarogu jest słodka i mocno serowo z odrobiną jogurtu. Warstwa śmietankowa jest lekko cytrynowa i wręcz piankowa.

Przepyszny i prosty deser, koniecznie wypróbuj ciepłe dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

ciasto truskawkowa lasagnia

CIASTO TRUSKAWKOWA LASAGNIA

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników, maślanych
  • 70 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:

  • 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • kilka pokruszonych herbatników na wierzch

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Truskawki zagotowujemy z wodą. Lekko studzimy i miksujemy na mus, następnie dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Herbatniki mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż powstanie wilgotny piasek. Wykładamy na spód i dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z jogurtem, wanilią i przesianym cukrem pudrem. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na herbatniki, następnie wkładamy na koło 15 min do lodówki. Tężejąca masę truskawkową wykładamy do warstwę serową i ponownie wkładamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę cały czas miksując. Na koniec możesz dodać cukier puder, jeśli masa jest za mało słodka. Wykładamy na warstwę truskawkową i wierzch oprószamy pokruszonymi herbatnikami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

ciasto truskawkowa lasagnia
ciasto truskawkowa lasagnia
ciasto truskawkowa lasagnia
ciasto truskawkowa lasagnia

wydrukuj teraz