Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Torty

Tort Malakoff

Maj 14, 2019 , 29581 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Austriacki tort malakoff bez pieczenia z kremem maślano-migdałowym na podłużnych biszkoptach. Lekki, puszysty i delikatny deser z odrobiną likieru pomarańczowego.

Tort wykonujemy podobnie do włoskiego deseru tiramisu. Natomiast krem jest na bazie masła, a nie mascarpone.

Deser warto wykonać wcześniej i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Krem będzie bardziej zwarty i biszkopty jeszcze bardziej zmiękną tworząc jednolitą całość.

Tort Malakoff jest przepyszny, migdałowy z maślanym kremem oraz biszkoptami. Krem nie przypomina zupełnie smaku kremu budyniowego jest bardziej kremowy i puszysty.

Idealny do przygotowania w kilka chwil, a smak jest niesamowity.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Malakoff

TORT MALAKOFF

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 6 żółtek, dużych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g zmielonych migdałów, bez skórki
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie biszkoptów, podłużnych
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 -3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g płatków migdałowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Torownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Żółtka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce miękkie masło (można wcześniej przez 2-3 minuty zmiksować), migdały zmielone oraz likier. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce i mieszamy delikatnie tylko do połączenia (masa powinna być puszysta).
Biszkopty przez chwilę zatapiamy w wymieszanym soku z pomarańczy z wodą i likierem. Układamy na dnie tortownicy, następnie wykładamy połowę kremu. Następnie ponownie nasączone biszkopty i krem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i wykładamy na boki i wierzch ciasta.

Malakoff
Malakoff
Malakoff
Malakoff

Inspiracja: mojewypieki.com

  • http://www.konesso.pl/ Konesso.pl

    Wygląda mega apetycznie, a na dodatek szybkie w wykonaniu :) super!

  • http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/ Marcepanowa kuchnia

    Pięknie się prezentuje i na pewno pysznie smakuje !

  • Karolina

    Witam. Czy likier można zastąpić innym alkoholem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak :)

Może to Cię zainteresuje