Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Tarta z truskawkami i budyniem

Maj 31, 2019 , 11369 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tarta z truskawkami i budyniem to doskonały pomysł w sezonie na szybki deser. Kruche ciasto, kremowy budyń i świeże truskawki.

Przepis jest bardzo prosty i możesz go podzielić na dwie części. Wcześniej upiec ciasto kruche, a następnego dnia wykonać budyń i udekorować owocami.

Budyń wzbogaciłam żółtkami, które sprawiają, że jest delikatniejszy i bardziej kremowy. Idealnie pasuje do chrupiącego i kruchego spodu.

Formę przed pieczeniem warto posmarować masłem i lekko oprószyć np. kaszką manną wtedy ciasto będzie łatwiej odchodziło od formy.

Całość udekorowałam dużą ilością świeżych truskawek, które świetnie podkreślają smak ciasta.

Tarta z truskawkami i budyniem to prosty deser, ale jeden z pyszniejszych w sezonie letnim.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z truskawkami.

Tarta z truskawkami

TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 600 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 300-400 g truskawek, świeżych

Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy np. kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło oraz sól i dokładnie siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (możesz rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej). Wkładamy do formy dociskając do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed pieczeniem całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem, solą i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy powoli mieszaninę. Cały czas mieszając ponownie podgrzewamy, aż budyń będzie gęsty. Na koniec dodajemy masło i mieszamy, wykładamy na kruche ciasto. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Po tym czasie kroimy truskawki i układamy na wierzchu.

Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami

Może to Cię zainteresuje