Znajdź swój przepis

Tarta z borówkami i białą czekoladą

19 czerwca, 2019

Rewelacyjna tarta z borówkami i kremem z białej czekolady. Kruche ciasto, leciutki jak mgiełka krem i do tego świeże borówki. Niebo w gębie.

Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnego dnia rozwałkować i upiec. Spód jest bardzo kruchy i wręcz rozpływa się w ustach.

Krem na bazie białej czekolady i kremówki jest banalnie prosty. Bardzo delikatny, słodki z wyczuwalnym smakiem czekolady.

Do tarty doskonale pasują borówki, które są lekko kwaśne i sprawiają, że cały deser jest idealnie skomponowany smakowo.

Tarta z borówkami i białą czekoladą to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam. Doskonały na letnie spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta z borówkami

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z CZEKOLADY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/4 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • ok. 200 g borówek
  • 2-3 łyżki dżemu jagodowego (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe lub starta biała czekolada do dekoracji

* żelatynę możesz zastąpić np. śmietan-fixem

Formę na tartę o średnicy około 24 cm -26 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła, sól i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy. Przekładamy do formy i przyciskamy do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 C przez około 25 min do zarumienienia.
150 ml kremówki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali , mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Pozostałą część kremówki miksujemy na sztywną masę, następnie wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia. Miksując na najniższych obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na kruche ciasto i wkładamy na 15-20 min do lodówki, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy dżemem i borówkami oraz wiórkami kokosowymi.

Tarta z borówkami Tarta z borówkami Tarta z borówkami Tarta z borówkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Macie jakieś patenty żeby ranty ciasta bardzo się nie rumieniło? Bo mi często się te ranty u góry przypalają 😔, a dno jest niedopieczony…

    1. Można je owinąć folią aluminiową :)

  2. Ciasto jest przepyszne 🙂 dziękuję za przepis

  3. Cześć, ja zrobiłam bez żelatyny ani innych utrwalaczy i jest super. Nawet jeśli będzie się śmietanka trochę rozlewać to nie uważam ze to wada a jeszcze kilka godzin w lodowce i ok.

    Mam pytanie o kruche ciasto, robie je tez bez jajka( wychodzi:) tylko jest jasne a u pani na zdjęciu ciemne:-) moje jest dobrze upieczone i mysle ze gdyby dluzej to by się przypaliło. Od czego to może zależeć?

  4. Planuję zrobić ciasto ale ze śmietan fixem. W jakim momencie mam go dodać żeby krem wyszedł jak należy?

    1. aneta Autor says:

      w tym samym co żelatyna:)

  5. Właśnie zrobiłam, wygląda pysznie. Mnie się nie zwazylo ale zrobiłam inaczej: ubiłam śmietanę ze śmietanfixem i później dodałam ta uplynniona czekolade. Krem wyszedł doskonały…

  6. To samo co poprzedniczka, krem się zważył mimo tej samej temperatury wszystkich składników. Zmarnowałam czas i nerwy

    1. aneta Autor says:

      Z kremem trzeba bardzo delikatnie postepowac i mieszac skladniki. Zbyt dlugie powoduje zważenie

  7. witam :) jesli mam żelatyne w platkach, ile nalezy dodac?

    1. aneta Autor says:

      jakiej firmy jest zelatyna?

    2. nie jest to firma znana w Polsce więc raczej się nie przyda ale firma vahine :D

  8. penelope83 says:

    po wlaniu zelatyny krem sie zwazyl..dlaczego?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x