Znajdź swój przepis

Puszyste ciasto z truskawkami

26 czerwca, 2019

Puszyste ciasto z truskawkami wykonane z kilku składników, długo utrzymuje świeżość i wilgotność. Prosty przepis, który nie sprawdzi Ci żadnych kłopotów.

W sezonie na truskawki ten przepis będzie idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil. Wystarczy do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Poradzi sobie z tym wypiekiem nawet osoba początkującą.

Ciasto wyrasta wysokie, leciutkie i zarazem wilgotne. Pyszne owoce nie zatapiają się w cieście i po upieczeniu wyglądają przepysznie.

Puszyste ciasto z truskawkami to kolejna letnia propozycja na wykorzystanie owoców, których w sezonie nam nie brakuje.

Ciasto możesz upiec również w tortownicy o średnicy około 26 cm.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z truskawkami

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. W rondelki roztapiamy masło razem z cukrami i mlekiem. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy żółtka i przesiane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do formy o wym. 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto z truskawkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Można zamiast truskawek dodać Śliwki?

    1. Ilovebake says:

      tak :)

    2. A gdy mam blachę prostokątna, taka wielka to jak mam podwoić składniki, napiszę Pani ile wtedy czego będzie? :)
      Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x