Malinowe ciasto z kremem i galaretką


Błyskawiczne malinowe ciasto z kremem i galaretką bez pieczenia. Okrągłe biszkopty, krem budyniowym, krem śmietankowy i maliny zatopione w galaretce. Proste i przepyszne ciasto na letnie upały.

Ciasto nie wymaga pieczenia, ponieważ dodajemy warstwy okrągłych biszkoptów. Natomiast jeśli wolisz możesz je zastąpić dwoma warstwami biszkoptu, który warto lekko nasączyć np. wodą z cytryną.

Krem budyniowy z dodatkiem żółtek jest nieco bardziej kremowy i delikatniejszy w smaku. Drugi krem na bazie śmietanki kremówki jest lżejszy niż budyniowy i bardziej puszysty. Do tego świeże maliny zatopione w galaretkach o tym samym smaku.

Malinowe ciasto z kremem i galaretką to przepyszna alternatywa dla ciasta pieczonych w letnie dni. Deser jest lekki, słodki z orzeźwiającymi owocami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Malinowe ciasto z kremem

MALINOWE CIASTO Z KREMEM I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 x budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin
  • opakowanie biszkoptów, okrągłych

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie w rzędach układamy biszkopty.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Do gorącego mleka cały czas mieszając wlewamy powoli mieszaninę i ponownie podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopty i ponownie przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania drugiego kremu.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i następnie wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na biszkopty i układamy na wierzchu maliny. Wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Wylewamy na wpół płynną galaretkę na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Malinowe ciasto z kremem
Malinowe ciasto z kremem
Malinowe ciasto z kremem
Malinowe ciasto z kremem

wydrukuj teraz