Nocna drożdżówka z truskawkami


Nocna drożdżówka z truskawkami, którą wykonujesz wieczorem i rano pieczesz. Mega prosty przepis dla zapracowanych osób. Drożdżówka wychodzi lekka i zarazem wilgotna.

Nocna drożdżówka z truskawkami jest o wiele prostsza w wykonaniu od tej tradycyjnej. Tutaj wystarczy przygotować składniki, zakryć na noc i zmiksować rano. Nie trzeba zagniatać ciasta.

Drożdżówkę możesz wykonać z truskawkami, malinami, jagodami lub porzeczkami. Właściwie możesz użyć większości owoców, które nie są zbyt ciężkie i nie puszczają za dużo soku.

Na wierzch dodałam chrupiącą kruszonkę, które po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Nocna drożdżówka z truskawkami jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

drożdżówka z truskawkami

NOCNA DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 40 g drożdży świeżych lub 20 g suchych
  • 1 1/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 125 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła, zimnego

DODATKOWO:

  • ok. 400 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Do dużej miski wsypujemy cukier, drożdże (świeże kruszymy), roztrzepane jajko z żółtkami, mleko, roztopione masło oraz sól. Nie mieszamy, jedynie zakrywamy wierzch miski folią spożywczą i odstawiamy. Kolejnego dnia dodajemy przesianą mąkę i miksujemy tylko do połączenia. Ponownie miskę zakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrami i dodajemy kawałki zimnego masła. Szybko rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy 24×24 cm lub nieco większej (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Truskawki kroimy na nieduże kawałki i wykładamy na wierzch ciasta. Oprószamy kruszonką i zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

drożdżówka z truskawkami
drożdżówka z truskawkami

wydrukuj teraz