Znajdź swój przepis

Malinowa delicja

24 lipca, 2019

Leciutkie jak chmurka ciasto malinowa delicja z mnóstwem owoców, galaretką i zatopionymi w niej ciasteczkami.

Spód to tradycyjny biszkopt, który możesz lekko nasączyć np. wodą z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych z odrobiną likieru.

Warstwa mocno malinowa z przecierem malinowym, galaretką i dodatkiem świeżych malin w środku.

Całość przykryta malinową galaretką i zatopionymi w niej pysznymi ciasteczkami.

Malinowa delicja nie tylko ma przepiękny różowy kolor, ale przede wszystkim jest to leciutki deser o mocno malinowym smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.

malinowa delicja

MALINOWA DELICJA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 duże opakowanie ciastek delicji lub podobnych np. malinowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Dwie galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zaczną lekko tężeć.
350 g malin podgrzewamy razem z wodą, aż zaczną się gotować i rozpadną. Przecieramy przez sitko pozbywając się pestek. Następnie ponownie podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia razem z cukrem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy stopniowo masę malinową i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy świeże maliny i delikatnie łączymy. Wykładamy na biszkopt i układamy na wierzchu delicje. Wkładamy do lodówki, aż masa będzie ścięta. Wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

malinowa delicja malinowa delicja malinowa delicja

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam można zrobić w wersji z jagodami świeżymi?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Czy można w kremie malinowym pominąć mascarpone i zrobić na samej śmietance?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Angelkika says:

    Witam . Mam pytanie czy w przypadku mrożonych malin to je rozmrażamy czy nie rozmrażamy . Chodzi mi tu nie gdy gotujemy maliny tylko wtedy kiedy dodajemy maliny do kremówki . Pytam ponieważ jest napisane tylko w przypadku świeżych malin a mrożonych już nie . Wiem, że to głupie pytanie ale nie chciałabym czegoś tutaj zepsuć , ale chciałabym to ciasto zrobić na święta . Pozdrawiam ;)

    1. aneta Autor says:

      Ja mrożonych bym nie dodawała do środka bo będą zbyt wodniste :/

  4. Witam. z jednych z Pani przepisów jest spód ciasta na bazie herbatników plus masło i mam pytanie jeśli nie mam odpowiedniego blendera żeby zmielić herbatniki jak mogę robić to inaczej ?

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy woreczek foliowy (najlepiej mocniejszy) wkładamy do środka herbatniki i wałkiem je rozdrabniamy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x