Ciasto łaciate z wiśniami


Leciutkie ciasto łaciate z wiśniami o biszkoptowej konsystencji. Dwukolorowe o smaku waniliowo-kakaowym i świeżymi owocami sezonowymi.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i możesz je wykonać w kilka chwil. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy jest dopiero po wystudzeniu.

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce sezonowe, ale ja uważam, że wiśnie tutaj są idealne.

Ciasto łaciate z wiśniami to szybki i prosty przepis, który zajmie ci chwilkę. Wilgotne, puszyste i lekkie. Doskonałe na letnie spotkania przy grillu lub herbatce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto łaciate z wiśniami

CIASTO ŁACIATE Z WIŚNIAMI:

  • 3 szklanki mąki tortowej + 1 łyżeczka
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, duże
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki wody np. gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 200-300 g wiśni, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub większa wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy w niewielkich ilościach naprzemiennie przesiane składniki, olej i wodę, aż do wyczerpania składników. Po dodaniu każdego składnika miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i miksujemy, natomiast do drugiej przesiane kakao. Wykładamy do formy po 2-3 łyżki z każdej części ciasta, aż do wykorzystywania i wypełnienia formy. Na koniec patyczkiem wykonujmy kilka fikuśnych ruchów po cieście, aby je lekko przemieszać. Wykładamy wiśnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto łaciate z wiśniami
 
Ciasto łaciate z wiśniami
Ciasto łaciate z wiśniami

wydrukuj teraz