Znajdź swój przepis

Babka jogurtowa

24 marca, 2016

Babka jogurtowa to kolejny pyszny przepis na Wielkanoc. Mocno wilgotna, puszysta i zarazem delikatna w swojej strukturze. W tym przepisie na babkę nie ma znaczenia jaki dodasz jogurt, może być naturalny lub grecki.

Do babki dodałam skórkę oraz sok z cytryny, aby przełamać słodki smak i lekko orzeźwić. Fajnie komponuje się z cytrynowym lukrem.

Koniecznie do babki dodawaj składniki o tej samej temperaturze. W innym wypadku zakalec jest „murowany”. Podczas przygotowywania staraj się nie miksować za mocno ciasta, tylko do połączenia składników nie dłużej. Wtedy babka będzie delikatniejsza i bardziej lekka.

Babkę jogurtową możesz również upiec w długiej keksówce, jeśli akurat nie masz formy na babkę.

Babka jogurtowa to doskonały pomysł na Wielkanoc dla osób, które uwielbiają wilgotne, puszyste i lekkie ciasta. Następnego dnia równie smaczna i wilgotna.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Babki Wielkanocne.

babka przepis

BABKA JOGURTOWA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 225 g jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny oraz sól i ponownie miksujemy. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki naprzemiennie z jogurtem. Kończymy dodając suche składniki. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godziny. Wyciągamy, zostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy. Cukier puder przesiewamy, dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy i wylewamy lukier na babkę. Udekorować skórką cytrynową lub pomarańczową.

babka przepis babka przepis babka przepis babka przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę zastąpić masło olejem? Jeśli tak, w jakich proporcjach? Ile gramów masła, tyle ml oleju?

    1. W tym przepisie lepiej nie zmieniac.

  2. Wiyam mozna juz we czw upiec? Przed niedziala? :)

  3. Agnieszka says:

    Najlepsza babka jaką do tej pory robiłam na Wielkanoc

  4. Dzień dobry:-) Jakie wymiary powinna mieć foremka do tego przepisu?

  5. Czy mogę piec na termoobiegu?

    1. Najlepiej bez

  6. Najlepszy przepis na babkę! ????????????

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  7. Świat W. says:

    Cudownie wyrosła i bardzo smakowicie wygląda. Będzie następna na mojej liście do zrobienia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x