Znajdź swój przepis

Bułeczki drożdżowe z owocami

24 czerwca, 2015

Bułeczki drożdżowe z owocami wychodzą puszyste, z dużą dawką kruszonki na wierzchu i u mnie truskawkami. Drożdżówki te najlepsze muszą być długo wyrabiane, wtedy ciasto będzie niesamowicie delikatne i pulchne. Do tego przepisu na bułeczki drożdżowe z owocami użyłam akurat truskawek, ale mogą być inne owoce np. śliwki, jagody, maliny lub morele. Do ciasta użyłam trochę oleju przez co zachowują dłużej świeżość i na drugi dzień nie robią się twarde jak „kamień”, możemy się dłużej nimi cieszyć. Uwielbiam je i każdego lata muszę chociaż raz upiec jakieś drożdżówki z owocami.

Z tego przepisu wyjdzie Ci dziewięć dużych bułeczek, ale jeśli chcesz mniejsze po prostu podziel ciasto na mniejsze części.

Bułeczki drożdżowe ze świeżymi owocami są po prostu przepyszne ze szklanką mleka. Nie ma lepszych, ciasto drożdżowe domowe jest niesamowicie delikatne, lekkie i pulchne. Wiem, że nie wolno jeść ich ciepłych, ale jeszcze lekko ciepłe są najlepsze.

Moje bułeczki drożdżowe jedliśmy jeszcze na trzeci dzień i nie były twarde.

Uwaga: surowe ciasto drożdżowe w trakcie wyrastania możesz wsadzić do lodówki np. przed pójściem do pracy. Będzie powoli rosło, a po pracy uformować i upiec. Dokładnie tak samo możesz postąpić wieczorem, a uformować i upiec. Chłodzenie spowalnia proces rośnięcia i ciasto wtedy Nam nie przerośnie. Ciekawy i praktyczny patent.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bułeczki drożdżowe.

bułeczki drożdżowe

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (TRUSKAWKAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 9 bułeczek, dużych

  • 500 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70 g cukru
  • 2 jajka, duże
  • 70 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 30 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • 9 truskawek, dużych lub innych owoców
  • 9 łyżeczek cukru
  • 1 jajko do posmarowania

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy suche drożdże (ze świeżymi robimy wcześniej zaczyn), cukry, sól, jajka oraz ciepłe mleko. Mieszamy chwilę ciasto i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dodając co jakiś czas niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wkładamy do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabiamy dłońmi, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, lekko spłaszczamy. Dodajemy łyżeczkę cukru, wkładamy truskawkę i zlepiamy. Tworzymy okrągłe bułeczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owijamy folią i zostawiamy na ok. 15 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

bułeczki drożdżowe z owocami bułeczki drożdżowe bułeczki drożdżowe   bułeczki drożdżowe z truskawkami  bułeczki drożdżowe bułeczki drożdżowe przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. czy to ciasto nabyć bardzo klejące ? niestety klei się mi do rak. Wyrabiałam ok 10min w termomixie. Jest gładkie,ale bardzo klejące. Już ostatnio miałam do czynienia z podobnym z jagodziankami to nie dało się ich w ogóle swobodnie nadziewać i lepić. Robiłam ze świeżych droższy

    1. Przepis jest w porządku, może po prostu trzeba było nieco podsypac mąką. Ciasto powinno byc nieco klejące.

  2. Czy można upiec tego ciasto zamiast bułeczek?

  3. Wszystko fajnie tylko jak odmierzyć te 10g suchych drożdży jak wszystkie paczki jakie znajduje mają 7? Nie mam tak szczegółowej wagi

    1. aneta Autor says:

      Nie musi być tak konkretnie odmierzone. Może być paczka cała 7 g i z drugiej np. pół łyżeczki :)

  4. Karola16101 says:

    Najlepsze drożdżówki. Korzystam tylko z tego przepisu i zawsze wychodzą pyszne:)

  5. Agnieszka says:

    Przepis rewelacyjny!!!

  6. Świetny przepis robię już 3 raz i są przepyszne ????

  7. Ale super przepis. Robiłam dzisiaj, ciasto faktycznie jest inne. Bułeczki nie są ciężkie, ale wyrosły, że aż popękały niektóre. XD Rewelacja.

  8. Zrobiłam je dziś po raz pierwszy. Wyszły cudne, smaczne i mięciutkie. Jak szybko się pojawiły z tak szybko zniknęły.
    Polecam każdemu! Dziękuję autorko za wpis :)

  9. aneta Autor says:

    Tak :)

  10. Przepis rewelacyjny, pierwszy na jaki trafiłam, wpadł mi w oko, ciasto lekkie, puszyste, idealne również żeby zrobić chałkę. Z przepisu wychodzi więcej bułek, tak z 15, ale znikają w szybkim tempie i jest mało. Bułki robiłam pierwszy raz w życiu ale nie ostatni. Pycha????

  11. Witam, czy bułeczki można zrobić z mrożonymi truskawkami?

    1. aneta Autor says:

      tak

  12. Aleksandra says:

    Bułeczki są wyśmienite. Ciasto aksamitne i urywające sie, rozpływa się w ustach. Nadzienie wedle gustu. Najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis prosty, amator zrobi bez problemu. Jednakże trzeba poświęcić trochę czasu na ich wykonanie, ale wszystko co dobre jest czasochłonne. Robiłam je z wielką przyjemnością dla dzieci, znikały z talerzy z prędkością światła. Dziękuję za tak dobry przepis i zachęcam do spróbowania ????Ola.

  13. Zrobiłam już drugi przepis od Pani. Dzięki tej stronie aż chce mi się dalej piec ;) Wszystko wychodzi i jest przepyszne! Bułeczki są świetne!

  14. Witam zapomniałam dać ojeju, czy to jakos wpłynie na drozdzowki? Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      moze byc mniej wilgotne :)

  15. Cynamonka says:

    Idealne! Wyszły niesamowicie puszyste! ???? Upiekłam je z jeżynami. Rodzinka zapycha ????. https://uploads.disquscdn.com/images/2e44cf70593e4405ad3c7f9201075f7a2e9ec359fd62ac105f2df500286c872a.jpg

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  16. Fantastyczny przepis! Podwoiłam porcje i wyszło mi 35 dużych bułek ???? pozdrawiam :))

  17. Do ilu godzin ciasto może być przetrzymane w lodówce ? Po wyjęciu jeszcze ma rosnąć ? :)

    1. Ilovebake says:

      Spokojnie mozna trzymać cala noc lub kilka godzin :) po wyjęciu formujemy, zostawiamy na 15 min do napuszenia i pieczemy :)

  18. Jolanta S. says:

    U nas drożdżówki czy drożdżówka to tylko i wyłącznie z mnóstwem kruszonki … bardzo apetyczne bułki:)

    1. Ilovebake says:

      bo kruszonka w bułeczkach drożdżowych jest najlepsza :)

  19. Mam i ja .Cudowne

  20. Karmel-itka B. says:

    mogłabym się nimi zajadać bez końca!
    muszę coś pomyśleć odnośnie bezglutenowych wypieków na drożdżach. Może masz jakiś pomysł?

    1. Ilovebake says:

      zmieniłabym rodzaj maki na bezglutenowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x