Znajdź swój przepis

Ciasto bez pieczenia ekler

15 listopada, 2016

Bardzo proste i pyszne ciasto bez pieczenia Ekler. Herbatniki, masa budyniowa, krem śmietankowy oraz polewa czekoladowa tworzą przepyszny deser bez pieczenia.

Ciasto bez pieczenia Ekler możesz wykonać na herbatnikach maślanych, pełnoziarnistych lub innych ulubionych, które będą łatwo wchłaniały wilgoć z ciasta.

Po kilku godzinach w lodówce herbatniki miękną, masy tężeją i całość ładnie można kroić na kawałeczki.

Ciasto jest słodkie z lekkim przełamaniem smaku dzięki polewie wykonanej na bazie gorzkiej czekolady. Ciasto nie jest przez to mdłe i nabiera wyrazistości.

Idealny przepis dla osób początkujących i szukających prostego w wykonaniu deseru. Szybko się przygotowuje i wystarczy poczekać, aż kilka godzin schłodzi się w lodówce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto bez pieczenia

CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych (po 250 g)

* żelatynę możesz zastąpić 250 g mascarpone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Z 1 l mleka odlewamy 250 ml. dodajemy cukry, sól oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. W 250 ml mleka mieszamy żółtka z przesianym proszkiem budyniowym oraz mąką. Dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstanie mocno gęsty budyń.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wykładamy jeszcze gorącą masę budyniową i układamy warstwę z herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią trzecią część warstwę herbatników.
Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. całą noc, aby herbatniki zmiękły i masy stężały.

ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mozna zastapic kremówkę 30 na kremówkę 36 czy nie bardzo?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Witam i jak się spisuje robot? Właśnie wczoraj dostałam od Męża :)

    1. Mój jak najbardziej na plus, ale u mnie najczęściej używany jest kielich do koktajli :) Misa jest duża i sporadycznie robię w niej kremy dla większej liczby osób :)

    2. Dziękuję bardzo. Właśnie wczoraj testowałam bezę-dało radę :) jestem ciekawa czy z pozostalymi ciastami nie ma problemu. Pozdrawiam :)

  3. W mojej okolicy na to ciasto mówi się 3bit :D jest pyszne! Zwykle po przygotowaniu zostawiamy je w chłodnym miejscu i dopiero na drugi dzień jest idealny, kiedy do herbatniki porządnie zmiękną :) Co do miksera to fajna recenzja :) Ja uzywam miksera z morphy richards, tez zwykle korzystałam z ręcznego i obecny mikser składany to duze udogodnienie, nigdy nie lubilam wyrabiac ciasta a teraz robot robi to za mnie :D

    1. Ilovebake says:

      3 bit zazwyczaj ma dodatek masy kajmakowej, a tutaj nie dodajemy :)

  4. Ja mam KA i nie zamieniłabym go na nic innego. Ale wiadomo, ta cena…
    Ciacho wygląda smakowicie :)

  5. Jeśli będziesz miała możliwość zachęcam, kup sobie EKM 4000 Electroluxa. Bajka! Nabyłam go tydzień temu i używam codziennie. Zrobił pianę (sztywną) z 2 białek, co w przypadku tego typu robotów jest prawdziwym wyczynem. Zrobi wszystko- od gęstego ciasta drożdżowego, masy do klusek leniwych, sernikowego filaru po piękne ,,surowe bezy”. Posiada 2 misy i 3 mieszadła. Wykonano go solidnie, brak plastikowych elementów. Niebawem opiszę go u siebie na blogu. Pozdrawiam, a ciasto zapisuję w kolejce do wykonania.

  6. Kupiłam ten robot rok temu. Ze względu na dużą misę nie ma możliwości zrobienia ciasta, kremu w małych ilościach, na np. małą blaszkę. Jeśli jest mało składników mieszadło nie jest w stanie zabrać z dna i boków ciasta, kremu. Robię robotem tylko ciasta drożdżowe i chleb.
    Robiąc małe ilości ciast,, deserów lepiej kupić ze znacznie mniejszą misą. Ten się nie sprawdza.
    Pozdrawiam Madalena

    1. Ja do małych ilości mam mikser taki ręczny i jak na razie nie mam zamiaru go wyrzucać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x