Ciasto czekoladowe z malinami i kremem w dwóch smakach. Biszkopt kakaowy, krem czekoladowy, krem śmietankowy i zatopione w nim maliny. Idealny letni deser w sezonie na maliny.
Biszkopt kakaowy możesz lekko nasączyć np. naparem z herbaty z odrobiną alkoholu lub naparem z kawy. Krem z dodatkiem ciemnej czekolady jest intensywny w smaku i idealnie pasuje do świeżych malin. Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i stanowi fajny kontrast dla czekoladowej warstwy. Całość udekorowałam startą czekoladą.
Ciasto czekoladowe z malinami i kremem to pyszny deser na lato w sezonie na świeże owoce. Warstwy wyglądają po przekrojeniu przepięknie i do tego równie dobrze smakują.
Osoby, które uwielbiają czekoladę na pewno będą zachwycone.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
- ok. 250 g malin
DODATKOWO:
- starta czekolada do dekoracji
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* żelatynę możesz zastąpić 150 g serka mascarpone
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy,
aby
piana
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-35
min.
Po
wyjęciu
zostawiamy
do
wystudzenia
(jeśli
lubisz
możesz
delikatnie
nasączyć
biszkopt
np.
naparem
kawy
lub
alkoholem
wymieszanym
z
herbatą).
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną
i
zostawiamy
do
przestudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
dzielimy
na
dwie
część.
Do
jednej
z
nich
dodajemy
łyżkę
przesianego
cukru
pudru
oraz
ostudzoną,
ale
jeszcze
płynną
czekoladę
i
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
na
biszkopt
i
wyrównujemy.
Na
czas
przygotowania
drugiego
kremu
wkładamy
do
lodówki.
Drugą
część
miksujemy
z
pozostałym
przesianym
cukrem
pudrem
oraz
żelatyną.
Maliny
układamy
na
kremie
czekoladowym
i
przykrywamy
kremem
śmietankowym.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
1
godz.
Dekorujemy
startą
gorzką
czekoladą.
Komentarze
Wygląda obłędnie. Ja chyba spróbuję z mrożonymi malinami i zatopię je w galaretce. Choć nie wiem czy to nie będzie już za dużo kombinowania
W zime to dobra opcja
A jeżeli zdecyduję się na śmietan-Fox, ile g powinnam go dać?
zgodnie z iloscia na opakowaniu