Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkami

12 maja, 2017

Lekkie ciasto jogurtowe z galaretą i truskawkami bez pieczenia. Wykonasz je błyskawicznie, a samo ciasto jest doskonałe na letnie spotkania.

Ciasto wykonujemy na zwykłym jogurcie naturalnym i nieco nadajemy mu puszystości dzięki ubitej kremówce. Na wierzchu układamy plasterki świeżych truskawek i przykrywamy galaretką truskawkowa.

Przepis jest bardzo prosty i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.

Najlepiej jeśli wykonasz je dzień przed jedzeniem i potrzymasz przez noc w lodówce. Ciasto dobrze się ustabilizuje, a herbatniki będą miały czas zmięknąć. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy dać mu 2-3 godziny w lodówce i będzie równie dobre.

Ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkowe to nieco mniej kaloryczny deser od sernika na zimno, który uwielbiamy. Idealny deser na lato, kiedy upały sprawiają, że pieczenie nie sprawia przyjemności. Prosto z lodówki fajnie orzeźwia, a w sezonie na truskawki przepis będzie  doskonały.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto jogurtowe

CIASTO JOGURTOWE Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 x 350 g jogurt naturalny
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 18 g żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 400 g herbatników maślanych

Jogurty wyjmujemy 1-2 godziny przez wykonaniem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia lekkiego stężenia.
Jogurt miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszając łączymy z jogurtem.
Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Wykładamy połowę masy jogurtowej i układamy na wierzchu kolejną warstwę herbatników. Wykładamy drugą część masy jogurtowej i wkładamy na chwilę do lodówki. Na lekko stężałą masę wykładamy plasterki truskawek. Ponownie wkładamy do lodówki na około 30 min, następnie wykładamy tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny lub całą noc.

ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakich używa Pani jogurtów naturalnych?

    1. aneta Autor says:

      Czesto augustowski

  2. Małgorzata says:

    Soczysta czerwień i jeszcze bielsza biel, cudowne ciacho -:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x