Ciasto pijak to wielowarstwowy deser o dosyć mocnym smaku alkoholu. Doskonałe ciasto dla dorosłych, ale równie smaczne bez dodatku alkoholu w wersji dla dzieci. Przepyszne, słodkie i kremowe ciasto.
Kilka warstw ciasta sprawia, że jedząc poznajemy smak delikatnego biszkoptu o mocnym alkoholowym smaku, pyszny dżem śliwkowy, który doskonale ożywia deser. Słodki makowo-kokosowy blat, leciutki krem z mascarpone oraz na wierzchu biszkopty polane polewą czekoladową oraz obsypane posypką.
W oryginale do tego ciasta powinno się dodawać krem budyniowy, ale według mnie byłby za ciężki i wykonałam troszeczkę lżejszą wersję kremu na bazie kremówki i mascarpone. Według mnie strzał w dziesiątkę, ciasto zyskało i było niesamowicie smaczne.
Dżem śliwkowy lub powidła możesz zastąpić np. marmoladą wieloowocową dobrej jakości.
Całość tworzy bogate i wielowymiarowe ciasto, doskonałe na uroczystości rodzinne lub imprezy.
Ciasto pijak przypadnie do gustu wielu osobom i na pewno będzie chwalone za swój smak. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO PIJAK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:
- 4 białka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 100 ml wody
- 100 ml wódki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- mały słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł
- paczka okrągłych biszkoptów
- posypka czekoladowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
pianę
ze
szczyptą
soli.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
szpatułki
lub
dużej
łyżki
np.
drewnianej
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy.
Formę
o
wym.
24×24
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wiórki,
mak
oraz
przesiany
proszek
mieszamy
ze
sobą.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Stopniowo
dodajemy
niewielką
ilość
cukru
cały
czas
miksując,
aż
masa
będzie
gęsta.
Dodajemy
w
kilku
niedużych
porcjach
mak
oraz
wiórki
i
delikatnie
mieszamy.
Identyczną
formę
jak
na
biszkopt
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
przekładamy
masę
i
pieczemy
w
temp.
160
C
przez
około
40
min.
wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Biszkopt
układamy
w
formie
i
nasączamy
ponczem.
Smarujemy
dżemem
lub
powidłami.
Układamy
warstwę
ciasta
makowego.
Następnie
wykładamy
krem
śmietankowy
oraz
układamy
jeden
obok
drugiego
biszkopty
(biszkopty
również
można
namoczyć
w
ponczu
z
wody
i
alkoholu).
Ciasto
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Polewę
wykładamy
na
wierzch
ciasta
i
oprószamy
posypką
czekoladową.
Komentarze
Gdzie można kupić taką posypkę ? Madalena
Widziałam w Tesco i Auchan:)pozdrawiam