Ciasto styropian z jagodami na kruchym cieście z masą jogurtową przypominająca sernik. Pyszne, proste i niezwykle smaczne ciasto w wydaniu letnim z owocami sezonowymi. Owoce możesz dowolnie zmieniać według własnego smaku.
Jedną część ciasta kruchego zamrażamy, natomiast drugą częścią wykładamy dno formy i chłodzimy w lodówce. Ciasto możesz przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i rozłożyć przygotowanie deseru.
Jagody fajnie sprawdzą się w tym przepisie, ponieważ ożywiają i nadają charakteru. Ciasto dzięki nim nie jest mdłe. Jagody możesz zastąpić innymi owocami, ale nie za bardzo wodnistymi. Nie powinny puszczać za dużo soku podczas pieczenia, aby nie było zakalca.
Masa jogurtowa przypomina do złudzenia masę serową, ale jest lżejsza i delikatniejsza. Jogurty w połączeniu z białkiem zyskują na lekkości i podczas pieczenia się ścinają. Dzięki mące masa jest stabilna i nie wylewa się z ciasta.
Ciasto styropian z jagodami to świetny pomysł na szybkie ciasto i do tego przepyszne. Pięknie wygląda i nie sprawia problemów podczas przygotowania. Bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba z małym doświadczeniem kulinarnym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO STYROPIAN Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła, zimnego
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
- 5 białek
- 1 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jogurty greckie (3×330 g)
- 2 budynie śmietankowego, proszek (2 x 40 g)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 szklanki jagód
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia
oraz
cukrem
pudrem.
Dodajemy
pokrojone
na
kawałeczki
zimne
masło
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Dodajemy
żółtka
oraz
sól
i
szybko
zagniatamy
jednolite
ciasto.
1/4
ciasta
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki.
Pozostałe
ciasto
wykładamy
na
dno
formy
(25×35
cm)
wcześniej
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Na
czas
przygotowania
masy
wkładamy
formę
do
lodówki.
Białka
ubijamy
na
sztywną
pianę
ze
szczyptą
soli.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
przesiany
cukier
puder
oraz
cukier
waniliowy.
Następnie
stopniowo
wsypujemy
przesiany
proszek
budyniowy.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
małymi
porcjami
jogurt
oraz
wiórki.
Na
surowe
ciasto
wylewamy
masę
jogurtową.
Jagody
mieszamy
z
mąką
i
równomiernie
wykładamy
na
masę.
Ciasto
z
zamrażarki
ścieramy
na
tarce
o
grubych
oczkach.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
50-60
min,
aż
wierzch
będzie
zarumieniony.
Zaraz
po
wyjęciu
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Gdzie przechowywać ciasto ? W lodówce ?
Tak pod folią.
Zrobiłam z czarnymi porzeczkami zamiast jagód, też pyszne, tylko zbyt kwaśne. Na przyszłość obsypię owoce cukrem;) poza tym wyszło pyszne, leciutkie. Super konsystencja masy!