Znajdź swój przepis

Cronuts, czyli amerykańskie pączki z ciasta drożdżowo-francuskiego. Przepis krok po kroku

9 lutego, 2015

Jeśli lubisz pączki drożdżowe – to dobrze. Natomiast jeśli jeszcze bardziej lubisz croissants – to już jest super. Właśnie tym są cronut, połączeniem ciasta drożdżowego i francuskiego. Cronut = croissant + donut. Wymyślony przez francuskiego cukiernika Dominique Ansel w swojej nowojorskiej piekarni. Nazwa cronut™  została zastrzeżona i uznana przez magazyn Time za jeden z 25 najlepszych wynalazków 2013r.

Przez 2 miesiące i testowaniu więcej niż 10 receptur jak pisze na swojej stronie Dominique powstały nieprawdopodobne pączki/ciastka, które zachwycają miliony osób na całym świecie. Podawane są obtoczone w cukrze, w środku z kremem i polane lukrem.  W każdym miesiącu serwowany jest inny smak cronut w nowojorskiej piekarni. Cały proces przygotowania oryginalnego cronut™  trwa trzy dni.

Cronut  mają kształt oraz miękkość ciasta drożdżowego w połączeniu z kruchością, lekkością i warstwami ciasta francuskiego. Najlepiej jeśli smażone są w oleju z pestek winogron. Jedzone powinny być od razu po usmażeniu, ponieważ kolejnego dnia tracą swoją świeżość.

Ja nie mam tyle cierpliwości, aby czekać trzy dni i wykorzystałam szybszy i prostszy przepis od buzzfeed.

TUTAJ zobaczysz moje inne przepisy na tłusty czwartek.

cronuts-przepis-2

CRONUTS, CZYLI PĄCZKI NA CIEŚCIE DROŻDŻOWO-FRANCUSKIM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok.10 pączków

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 230 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka drożdży suchych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CYNAMONOWĄ POSYPKĘ:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

3 1/4 szklanki mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. W ciepłym mleku rozprowadzamy suche drożdże i wlewamy do mąki. Jajka chwilę mieszamy z cukrem oraz wanilią i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Masło miksujemy razem z 1/4 szklanki przesianej mąki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy masłem, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegów ciasta. Składamy na trzy części jak list (zobacz zdjęcie niżej nr 3). Owijamy folią i wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na dł. ok. 40 cm. Ponownie składamy na 3 części (zdj. nr 6-7). Ponownie schładzamy i rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy trzy razy. Gotowe ciasto po ostatnim wałkowaniu schładzamy 30 min, następnie rozwałkowujemy na gr. około 2,5 cm. Wykrawamy foremkami (większa 6 cm i mniejsza około 1-2 cm). Gotowe krążki przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godz do napuszenia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Nie powinien być za mocno rozgrzany, ponieważ będą surowe w środku. Po usmażeniu kładziemy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Cukier łączymy z cynamonem i obtaczamy w nim cronuts. Jeśli lubimy możemy napełnić kremem budyniowym i polać gorzką czekoladą lub lukrem.

cronuts-jak-zrobic-0

cronuts-przepis-6

cronuts-przepis-8

cronuts-przepis-1

cronuts-przepis-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jaka powinna być temperatura oleju?

    1. aneta Autor says:

      180 C :)

  2. ile mam użyć drożdzy świeżych?

    1. Ilovebake says:

      drożdży świeżych zawsze dajesz podwójną porcję, czyli dwie łyżki wystarczą ( nie więcej niż 50 g ). Ze świeżych wykonaj wcześniej zaczyn z niewielkiej ilości mleka, cukru i maki tak, aby przypominała gęsta śmietanę i odstaw do wyrośnięcia. Później postępuj zgodnie z przepisem.

  3. Przepis krok po kroku – właśnie tego potrzebowałam – dziękuję! :)

    1. Ilovebake says:

      :) ciesze sie

  4. majazteca says:

    Fantastyczne! Na pewno na jednym bym nie poprzestala ;)

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    1. Ilovebake says:

      uwaga bo są mega tuczące

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x