Jagodowa kostka to przepyszne ciasto przekładane. Kruche ciasto, galaretka z jagodami, krem śmietankowy oraz słodka beza kokosowa. Ten przepis możesz wykonywać z dowolnymi owocami, wcześniej robiłam już z podobne z wiśniami oraz gruszkami. Polecam szczególnie te ciasto, ponieważ nie jest trudne, a smak jest niesamowity.
Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i upiec w dniu przygotowania całego deseru. Ciasto z taką ilością żółtek jest bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Warstwa jagodowa to połączenie świeżych owoców z galaretką o tym samym smaku. Jagody możesz zamienić na inne owoce i tworzyć własne kompozycje ciasta.
Krem śmietankowy jest bez dodatku żelatyny. Wystarczy połączyć kremówkę z serkiem i ubić, aż krem będzie mocno gęsty i zwarty. Jest lekki, pyszny i nie za słodki.
Beza to czyste szaleństwo. Krucha, mocno słodka i do tego cudowny smak kokosu. Rewelacyjna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Jagodowa kostka to jedna z najsmaczniejszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Każda warstwa pasuje idealnie i uzupełnia. Polecam w sezonie na świeże owoce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
JAGODOWA KOSTKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 4 żółtka, duże
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:
- 500 g jagód
- 2 galaretki jagodowe
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia
oraz
cukrem
pudrem.
Dodajemy
pokrojone
na
kawałki
zimne
masło
i
szybko
siekamy.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
sól
i
szybko
zagniatamy.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
wylepiamy
ciastem
dno.
Wkładamy
do
lodówki
na
30
min.
Nakłuwamy
całe
widelcem
i
pieczemy
w
temp.
190
C
przez
około
15-20
min
do
zarumienienia.
Wyjmujemy
i
studzimy.
Galaretki
rozpuszczamy
w
800
ml
gorącej
wody.
Jagody
myjemy,
osuszamy
i
wykładamy
na
kruche
ciasto.
Tężejąca
galaretkę
wykładamy
na
owoce,
wstawiamy
do
lodówki
do
całkowitego
ścięcia.
Kremówkę
prosto
z
lodówki
ubijamy
z
serkiem
na
gęsty
krem.
Dodajemy
cukier
puder
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Wykładamy
na
galaretkę.
Białka
ubijamy
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
powoli
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta.
Nie
przerywając
miksowania
dodajemy
przesianą
mąkę.
Bezę
wykładamy
do
identycznej
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
(jeśli
nie
masz
drugiej
bezę
upiecz
zaraz
po
cieście
kruchym)
wykonując
kleksy
i
dodając
na
wierzch
wiórki
kokosowe.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
180
C
i
od
razu
zmniejszamy
temp.
do
140
C
i
pieczemy
przez
40
min.
Następnie
zmniejszamy
do
100
C
i
suszymy
bezę
przez
około
20
min.
Bezę
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
nakładamy
na
warstwę
z
kremem.
Owijamy
folią
i
chłodzimy
przez
kilka
godzin.
Komentarze
Pierwszy raz sie spotykam z tym aby owoce odmrazac . Ja wysypuje zamrożone owoce i wylewam tężejącą galaretke . Nigdy inaczej, żeby owoce nie popłynęły
Tak, są dwie opcje i taką z zamrożonymi też sie sprawdza
U mnie jagody był mrożone odsączałam je ponad 2 godz. i… jagody puściły sok a ciasto zrobiło się trochę fioletowe
Natomiast smak obłędny
Piekłam to ciasto, ale beza wg. przepisu wyszła surowa..pierwszy raz spotykam się z tak krótkim czasem suszenia dla bezy..drugi raz uszyłam ja jeszcze dodatkową godzinę w 140 stopniach i dopiero wyszła ok. Poza tym rewelacja
Ponad godzinę w piekarniku łącznie więc to nie tak mało
Witam, ciasto wygląda rewelacyjnie. Mam tylko pytanie. Czy można użyć mrożone jagody? Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
Można, ale wcześniej jagody zostaw do odmrożenia
Nie mam niestety dostępu do polskich galaretek a marzę, by wypróbować ten deser i stad pytanie: czy 800ml wody do rozpuszczenia galaretek to ilość zmniejszona w porównaniu z oryginalnym przepisem i jaka jest waga jednej?
Dziękuję bardzo!
Zazwyczaj jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, ja zmniejszyłam nieco te proporcje. Jedna galaretka ma około 75 g.