Znajdź swój przepis

Jagodowa kostka

27 lipca, 2016

Jagodowa kostka to przepyszne ciasto przekładane. Kruche ciasto, galaretka z jagodami, krem śmietankowy oraz słodka beza kokosowa. Ten przepis możesz wykonywać z dowolnymi owocami, wcześniej robiłam już z podobne z wiśniami oraz gruszkami. Polecam szczególnie te ciasto, ponieważ nie jest trudne, a smak jest niesamowity.

Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i upiec w dniu przygotowania całego deseru. Ciasto z taką ilością żółtek jest bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Warstwa jagodowa to połączenie świeżych owoców z galaretką o tym samym smaku. Jagody możesz zamienić na inne owoce i tworzyć własne kompozycje ciasta.

Krem śmietankowy jest bez dodatku żelatyny. Wystarczy połączyć kremówkę z serkiem i ubić, aż krem będzie mocno gęsty i zwarty. Jest lekki, pyszny i nie za słodki.

Beza to czyste szaleństwo. Krucha, mocno słodka i do tego cudowny smak kokosu. Rewelacyjna i bardzo prosta w przygotowaniu.

Jagodowa kostka to jedna z najsmaczniejszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Każda warstwa pasuje idealnie i uzupełnia. Polecam w sezonie na świeże owoce.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

jagodowa kostka

JAGODOWA KOSTKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 4 żółtka, duże
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:

  • 500 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Jagody myjemy, osuszamy i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Kremówkę prosto z lodówki ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.

jagodowa kostka jagodowa kostka jagodowa kostka jagodowa kostka jagodowa kostka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pierwszy raz sie spotykam z tym aby owoce odmrazac . Ja wysypuje zamrożone owoce i wylewam tężejącą galaretke . Nigdy inaczej, żeby owoce nie popłynęły

    1. aneta Autor says:

      Tak, są dwie opcje i taką z zamrożonymi też sie sprawdza :)

  2. Angelkika says:

    U mnie jagody był mrożone odsączałam je ponad 2 godz. i… jagody puściły sok a ciasto zrobiło się trochę fioletowe :( Natomiast smak obłędny :)

  3. Piekłam to ciasto, ale beza wg. przepisu wyszła surowa..pierwszy raz spotykam się z tak krótkim czasem suszenia dla bezy..drugi raz uszyłam ja jeszcze dodatkową godzinę w 140 stopniach i dopiero wyszła ok. Poza tym rewelacja

    1. aneta Autor says:

      Ponad godzinę w piekarniku łącznie więc to nie tak mało :)

  4. Witam, ciasto wygląda rewelacyjnie. Mam tylko pytanie. Czy można użyć mrożone jagody? Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam

    1. Można, ale wcześniej jagody zostaw do odmrożenia :)

  5. Nie mam niestety dostępu do polskich galaretek a marzę, by wypróbować ten deser i stad pytanie: czy 800ml wody do rozpuszczenia galaretek to ilość zmniejszona w porównaniu z oryginalnym przepisem i jaka jest waga jednej?
    Dziękuję bardzo!

    1. Zazwyczaj jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, ja zmniejszyłam nieco te proporcje. Jedna galaretka ma około 75 g.

  6. To chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam:) polecam wypróbować. Zmieniłam kolejność, zaczęłam od rozpuszczenia galaretki(nie lubię czekać nim stężeje), potem upiekłam ciasto, a następnie bezę, na końcu zrobiłam krem.

    1. Dziękuje :)

  7. Kompensor says:

    Jagody to moja słabość. Szkoda, że jest to owoc sezonowy. Pewnie gdyby był całym rokiem, to szybko by się znudził. Ciasto wygląda obłędnie i bardzo profesjonalnie :)

  8. czym można zastąpić serek Philadelphia?

    1. Ilovebake says:

      Możesz zastąpić np. serkiem śmietankowym z Piątnicy lub mascarpone

  9. Monica W. says:

    Prezentuje się bajecznie!

  10. takie ciasto na wypasie, bo ma tyle pysznych warstw :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x